Com ja és tradició, el Primer bany de l’any 2020 torna obrir el primer dia de gener amb força presència de banyistes i participants. Disfressats, amb la família, amb els amics, o recent tornats de festa, és una bona manera de donar la benvinguda al nou any amb alegria.
Contingut
Primer bany de l’any 2020
El primer bany de l’any 2020 a Barcelona l’organitza el Club Natació Atlètic Barcelona. Cada 1 de gener a les 12 del migdia davant del club, centenars de persones s’endinsaran al mar de la platja de Sant Sebastià en un bany lúdic i festiu.
La temperatura habitual de l’aigua per aquestes dates ronda els 16 graus. Per tant, els centenars de participants, valents i encoratjats, una vegada surten, tenen un premi molt gratificant. Els espera un brou calent per recuperar la temperatura corporal i compartir un dia festiu i lúdic entre tots.
La tradició està més que consolidada entre els veïns i veïnes de la ciutat i també per part del club que amb aquesta edició ja suma 23 anys de consolidació. A més, per tercer any consecutiu, el bany esdevé solidari.
Bany solidari
Per participar, s’ha de pagar una inscripció simbòlica de 3€. Amb la recaptació final, els diners es destinaran íntegrament a l’Ajuda a la Infància Sense recursos. Aquesta associació permet assegurar que els infants més necessitats comencin l’any amb la mateixa il·lusió que tothom.
Aquesta tradició està extesa arreu del territori català. Torredembarra, Altafulla, Premià o Palamós, són alguns dels indrets més concorreguts pels més valents per llençar-se al mar i fer unes braçades en un dia tant festiu com aquest.
Però, d’on prové aquesta tradició?
Aquesta celebració tant gèlida i peculiar va començar el 1965 en un club de natació d’Holanda. Allà es va iniciar la tradició, un dia que els del club van decidir saltar a les aigües fredes del mar. Actualment, la platja de Scheveningen, més de 10.000 persones es banyen el primer dia de l’any.
D’altres indrets del món, també se sumen aquesta valenta iniciativa per començar l’any amb energia. En el Canadà també es desafia a les baixes temperatures saltant en banyador. Però en aquest cas, no es fa a la mar, sinó al carrer. Tot s’ha de dir, que la temperatura d’allà equivaldria a la d’aquí de la mar i es coneix com polar bear dip.
Irlanda també fa bany però ho fa durant les vacances de Nadal. La tradició té lloc el 25 de desembre i la més famosa és la Forty Foot Rock, a Dublin. Centenars de persones es reuneixen a les costes per saltar des de les roques cap a les fredes aigües del mar Atlàntic que se situa a menys de 10ºc.
En el riu Moldova de Praga se celebra la tradicional carrera Alfred Nikodém. Allà no superen els 4ºC i es tracta d’una competició que busca la superació personal. Habitualment, participen vora 300 persones en una tradició que es manté viva des de 1947.
Per últim, Nova York també es coneix pels banys en Coney Island el primer dia de l’any. Els socis del famós Club del Oso Polar i més curiosos s’apropen a la cita que té lloc a la vora de l’oceà Atlàntic l’1 de gener. Les aigües no superen els 10ºC i el bany també té un caire solidari que va destinat a un campament infantil per a nens amb malalties molt greus.
Et recomanem: