Després d’uns dies de descans o actius de vacances de Pasqua i haver recarregat les piles és un bon moment per mirar de mantenir aquest estat de benestar.
Ara que tornes a la càrrega amb les energies renovades, en breu et sorgirà la temptació d’omplir tot el teu temps lliure amb altres tasques, encara que siguin de lleure. Aquest estil de vida accelerat al que ens hem acostumat ve donat pel ritme vertiginós de l’àmbit laboral. Però compte, perquè la sobreocupació et pot provocar oblits, distraccions, manca de concentració i estrès.
De fet, aquest ritme de vida frenètic és un fenomen descrit pels investigadors com a síndrome de la vida ocupada, una hiperestimulació que provoca manca de concentració.
Volem arribar a tot: a la feina, amb la família, els amics, el lleure… i acabem sobrecarregant la nostra agenda amb massa temes i tasques pendents. És com si l’ideal d’èxit fos tenir alguna cosa a fer en tot moment. Enviar un WhatsApp mentre es posa la rentadora, cuinar veient l’última sèrie de netflix, parlar per telèfon amb l’altaveu posat mentre es cuina… et sona del teu dia a dia?
Estar ocupats és estressant però també gratificant, ja que combat l’avorriment, aporta sensació d’activitat, vitalitat i eficàcia. Hi ha la sensació que no fer res és perdre el temps, però tant tràfec acaba passant factura a la nostra salut mental.
A més, la hiperactivitat no deixa de ser un mecanisme de defensa per afrontar situacions de soledat i silenci. Sense activitat afloren pensaments conflictes o sensacions amb què no estem del tot còmodes i en volem fugir. Mantenir-nos intensament ocupats fa que no haguem de connectar amb assumptes de la nostra vida que ens desagraden o que requereixen un especial esforç emocional.
Tips per lluitar contra la síndrome de la vida ocupada
• Dedica temps al teu descans i a la teva alimentació. Imposa’t la norma d’un descans mínim de 7 hores i una alimentació equilibrada i sana. Enfoca-ho com una inversió en la teva salut.
• Evita l’estrès. Detecta el que et satura i intenta evitar-ho. En el cas que no puguis, neutralitza aquests moments amb altres que aconsegueixin evadir-te de l’ansietat: relaxa’t, dona una volta, fes esport, llegeix…
• Marca els teus objectius i prioritza’ls. Fes una llista i ves pas a pas, en acabar un punt, passa a l’altre.
• Posa límits. Sembla evident, però no és fàcil portar-ho a la pràctica. Simplement, aprèn a dir no, d’una forma assertiva.
• No intentis arribar a tot. La vida ja és prou complicada com per a què t’exigeixis massa.