Contingut
A la plaça de l’Àngel, al barri Gòtic de Barcelona, la característica façana de fusta i vidre i el rètol de La Colmena formen part del paisatge urbà fa més de 150 anys. L’emblemàtica pastisseria és una de les més antigues de la ciutat, i des dels seus antics aparadors de fusta encara despatxen especialitats com el torró de crema o els bolados, i sobretot els famosos caramels, que els obradors segueixen elaborant de forma totalment artesana.
Cada cop hi ha més botigues de souvenirs, locals de menjar ràpid i franquícies. Però hi ha alguns establiments que encara resiteixen al mercat i a tancar. Un d’aquets és la pastisseria La Colmena, va celebrar el seu 150 aniversari.
La Colmena esta ubicat a la plaça de l’Àngel número 12 des de l’any 1868. Al 1927 l’adquireixen els germans Josep i Francesc Roig, provinents de Vallbona de les Monges, i avis de l’actual propietari. El primer coneixia bé l’ofici, ja que l’havia après a l’antiga pastisseria de la Mercè, mentre que el seu germà, havia fet de carnisser.
Van expandir tant el negoci, que van obrir quatre comerços dedicats a la pastisseria sota la denominació comercial de La Colmena, i van guanyar-se fama i prestigi i bons clients.
Si els establiments parlesin, la colmena explicaría molts fets, ja que va viure molts moments de canvi que es produïen a la societat, com per exemple: va ser línia de front durant els Fets de Maig del 1937, la van multar per tenir el rètol en català (‘Abella’), entre molts d’altres.
Els caramels artesans més antics
Actualment, el negoci està en mans de la tercera generació de la família.
Josep Maria Roig, explica que tenen una clientela molt fidel a la pastisseria i a les seves especialitats, com: el torró de crema catalana, els bolados (producte antic que es feia antigament per endolcir la xocolata) i sobretot els seus caramels artesans, els més antics d’Espanya i amb sabors tant variats i sorprenents com de pi, vainilla, rosella, pinya o nata. Toni Roig, fill de Josep Maria, és qui s’encarrega actualment de la seva elaboració.
Josep Maria Roig, explica que quan produeixen els caramels, com que a sota dels aparadors hi ha els extractors, l’olor torna a inundar la plaça i els carrers. Un olor que, la gent gran del barri, tenen associada als records de la infantesa.