S’estima que un 70% de la població pateix sentiments d’ansietat o nerviosisme en haver de parlar en públic, cosa que es coneix com a glosofòbia. Molt poca gent neix sabent fer-ho amb soltesa. Parlar en públic és un múscul, és una cosa que s’entrena.
Per a superar el mal tràngol que suposa haver de parlar en públic els especialistes recomanen buscar espais adequats per a practicar. I per començar són molt efectius aquests 4 passos per superar la por de parlar en públic.
1. Practica en entorns coneguts
La pràctica és la millor forma d’adquirir confiança en oratòria i és la clau per perdre la vergonya. Tots parlem en públic diàriament sense parar-hi atenció i una trobada familiar o d’amics es pot convertir en l’oportunitat perfecta per practicar perquè ens sentirem segurs en aquestes situacions.
Un bon començament passa per explicar una història o una anècdota en aquests entorns “segurs”. D’aquesta forma, podrem trobar la nostra pròpia veu i descobrir-ne els matisos que ens empoderen i ens donen més eines.
2. Planifica les xerrades i fes canvis
Fes un esquema previ amb els temes que desenvoluparàs en la teva propera reunió tant si és de feina, amb familiars o amics i introdueix-hi en cada ocasió una variació en la teva exposició.
Prova de fer-ho en diferents posicions corporals: dret, assegut, fent canvis de tonalitat en la veu o parlant de diferents temes. Si fem sempre el mateix, obtindrem els mateixos resultats i no estarem previnguts per a diferents situacions i contextos.
3. Amplia les situacions
Quan ja tinguis una mica de pràctica, pots començar a obrir-te a nous escenaris. En aquest punt, hauràs de buscar situacions de baix risc, reunions socials més àmplies o espais on siguem gairebé desconeguts, i es desitjable que comencem a parlar en micròfons oberts.
És important que estiguis atent i observis quina atenció en donen per anar incorporant millores a les teves explicacions i assegurar-te que els missatges arriben a l’audiència.
4. Empatitza amb qui ens escolta.
Abans de donar el teu discurs és recomanable conversar amb alguns dels assistents, escoltar allò que els preocupa i observar les seves interaccions. Així podràs perdre un cert grau de vergonya i adaptar una mica el teu missatge perquè tingui més valor per a ells. Podràs aportar-los-hi alguna cosa que els ajudi en algun aspecte i crear una corrent d’empatia cap a tu. Si segueixes aquests passos, podràs desfer-te d’aquesta por i dels nervis, i milloraràs la teva capacitat per a parlar en públic.