Coincidint amb el 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans, el Departament de Benestar Social i Família va impulsar del llibre Migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana (2015), editat amb la col·laboració de la Fundació Paco Candel, el Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions, i el Centre d’Estudis Demogràfics.
Una mirada a la immigració contemporània a Catalunya
El col·loqui ‘Ciutat i immigració’, previst el dimarts 17 de desembre (19:00h) a la Sala d’Actes de la Biblioteca Francesc Candel (carrer de l’Amnistia Internacional, 10, Barcelona), pivotarà entorn les conclusions d’aquest estudi.
Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, introduirà les intervencions del demògraf Andreu Domingo i el geògraf Oriol Nel·lo.
Segons els autors de la publicació, les persones migrades a Barcelona i els autòctons comparteixen els anhels de justícia social i el desig de lluitar per una vida millor.
Des d’aquesta premissa, el col·loqui debatrà les característiques de la immigració a Barcelona des de 1964 fins a l’actualitat: com va distribuir-se la immigració castellana a la ciutat, el model d’habitatge de les diferents fornades de nouvinguts, la formació de nous models de família, la inserció laboral en l’estructura productiva del país, i les noves resignificacions que la immigració ha provocat en les relacions de gènere.
Analitzar les migracions contemporànies a Catalunya, defensen els autors, suposa un exercici de relectura històrica.
Migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana va comptar amb la participació d’acadèmics de les universitats de Barcelona, Harvard, Ginebra i Màlaga. Podeu consultar-ne les conclusions en aquest enllaç.
Et recomanem: