L’Observatori Fabra, situat a la serralada litoral de Barcelona, ha estat sempre un símbol meteorològic, astronòmic i sismològic de Catalunya. Des d’aquest punt de Collserola s’enregistren dades meteorològiques des de 1913, per tant porta 100 anys recollint dades.
Aquest emblemàtic edifici porta des del 1904 en peu a la serra de Barcelona, en un punt situat a 300 metres d’alçada sobre la serralada litoral de Barcelona . Va néixer gràcies a l’aportació econòmica que Camil Fabra i Fontanilles, el marquès d’Alella, va fer a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i des de llavors es dedica científicament a l’estudi de 3 ciències, l’astronomia, la meteorologia i la sismologia.
Astronòmicament parlant, l’Observatori Fabra està equipat amb un telescopi centenari de grans dimensions. Es conserva en molt bon estat i el seu perfecte manteniment ha permès que fins a dia d’avui el telescopi segueixi funcionant amb total normalitat. Aquest telescopi de més de 6 metres de llargària és dels més grans i actius d’Europa dels que encara està en funcionament. L’únic problema del telescopi és el cel on enfoca: l’alt grau de contaminació lumínica de la ciutat de Barcelona fa que les observacions científiques hagin quedat molt reduïdes, tot i que sí que s’utilitza amb freqüència per a fer feines de divulgació astronòmica. De totes formes, l’Observatori té un telescopi situat a la serra del Montsec (la Noguera) des d’on es fan observacions i estudis científics de manera automàtica. Una altra de les seccions que trobem a l’Observatori Fabra és la de sismologia, mitjançant diversos sismògrafs que enregistren el moviment sísmic de la zona.
Per últim la secció meteorològica, constituïda per gran quantitat d’instruments. Està dividida en dues zones: una es troba a dalt de tot de l’observatori, on es fan lectures dels vents i la lluminositat del Sol amb diferents instruments com anemòmetres, panells, heliògraf; l’altra, a l’entrada de l’observatori, consisteix en un seguit d’instruments meteorològics dedicats a enregistrar diferents dades com temperatura a diversos nivells, humitat, precipitació recollida i intensitats, evaporació, etc… Totes aquestes dades es recullen diàriament pel meteoròleg que hi ha a l’observatori i així s’elabora tot el seguit de dades que es tenen guardades des de 1913 quan es va posar en marxa aquests sensors meteorològics en l’emplaçament actual.
L’Observatori Fabra és un dels llocs que s’ha de visitar, ja sigui per la seva interesant divulgació científica que ofereixen, ja sigui per les vistes excepcionals que ofereix de Barcelona, o fins i tot per l’arquitectura i el disseny modernista d’aquest emblemàtic edifici. Des de ja fa unes quants anys ofereixen visites tant diürnes com nocturnes. Les diürnes fan un recorregut per les instal·lacions explicant com funciona aquest observatori mentre que les nocturnes consisteixen en un sopar sota la llum del cel i les vistes de la Barcelona nocturna, una visita a les instal·lacions i una sessió d’observació astronòmica on es veuen diferents objectes del cel nocturn.
Tan se val el moment de la visita, l’Observatori Fabra és un lloc meravellós on el pas del temps no ha passat factura i continuen les millores tant en l’àmbit divulgatiu com en el científic.