L’estació de Poblenou, als Jardins del Doctor Trueta, ha obert el debat. En aquest punt, els valors de partícules en suspensió, les PM10, acostumen a ser més alts que els de la resta de la ciutat, on els valors s’han disparat aquesta última setmana. La Generalitat diu que la pols del mateix parc podria estar alterant-ne els resultats. És cert que fa temps que no plou i això podria afectar a que aixequés polseguera.
Contingut
Quantes estacions hi han a Barcelona?
La del Poblenou és col·locada lluny dels cotxes perquè no alterin els resultats dels mesuraments i és una de les denominades estacions de fons. A part a Barcelona n’hi ha sis més, les trobem ubicades en parcs i zones verdes, com la de Ciutadella, la de Sants, situada als Jardins de Can Mantega, la del Palau Reial, la del Parc de Vall d’Hebron i la de l’Observatori Fabra. A part hi ha dues estacions més denominades les de trànsit intens, que són la de l’avinguda Roma del carrer del Comte d’Urgell i la de la plaça de Gal·la Placídia.
Juntes formen la Xarxa de Vigilància de Previsió de la Contaminació Atmosfèrica una eina que s’usa per la determinació dels episodis de contaminació.
Què en pensen els experts?
Hem de ser conscients que Barcelona és una de les ciutats que superen els valors legals anuals marcats per Europa. Hi ha experts que creuen que podria canviar si hi hagués més estacions a l’Eixample. Josep Anton Morguí, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals opina que n’hi ha poques en general i que “Seria molt millor tenir quatre o cinc vegades més estacions perquè quedarien més ben distribuïdes i podríem conèixer millor què passa, per què passa i quan passa. Hi ha ciutats que tenen cinc vegades més estacions de mesurament que Barcelona i tenen una possibilitat millor de programar el futur”.