El Zoo de Barcelona acull una població històrica que ara s’ha reforçat gràcies a la creació d’una instal·lació d’aclimatació.
La població històrica d’eriçó del Zoo ha anat minvant sensiblement al llarg dels darrers anys per diversos motius. És per això que el Zoo de Barcelona, en col·laboració amb l’associació Galanthus, han engegat un projecte de recuperació que consisteix en alliberar exemplars procedents de centres de recuperació ,sobretot del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, amb l’objectiu de reforçar el grup d’eriçons salvatges del parc, i garantir-ne la viabilitat.
Amb aquesta finalitat s’ha construït una instal·lació d’aclimatació, la qual facilita que l’animal introduït vagi reconeixent l’entorn mitjançant l’olfacte durant uns quants dies, abans de sortir lliurement a l’exterior. L’aclimataciódisminueix l’impacte de l’alliberament sobtat, i evita que l’animal fugi espantat i mori atropellat, o per altres causes.
La nova instal·lació consta de dos recintes connectats . Conté diversos espais compartimentats, algun dels quals es pot aïllar de la resta en cas que sigui necessari fer algun tipus de protocol de cura de l’exemplar, o bé durant el període de control sanitari previ a l’alliberament.
La població actual d’aquest indret de la ciutat es creu que pot ser relicte de quan la Ciutadella estava connectada amb el corredor del Besòs a través del litoral, el qual encara no estava urbanitzat. Els eriçons van quedar aïllats a posteriori a causa de la construcció d’edificacions a la façana marítima de Barcelona.
El recinte del Zoo i la Ciutadella actuen ara com a refugi de fauna, no tan sols en el cas de l’eriçó sinó també dels ocells. Segons Juli Mauri, cap de Sostenibilitat i Fauna local del Zoo, “aquest és un bon lloc per viure-hi, però també implica aïllament genètic, un fet que els fa més vulnerables a certes pertorbacions o malalties”.
Un projecte per reforçar la població d’eriçons del Zoo i la Ciutadella
El recinte disposa de punts d’alimentació específica i refugis on els eriçons poden descansar durant el dia. L’accés lliure a la instal·lació des de l’exterior facilita el moviment dels animals durant la nit, que entren i surten si els convé menjar o buscar un refugi.