Les obres que fa mesos s’estan duent a terme a la via Laietana de Barcelona han tornat a recuperar vestigis de la història de Barcelona. Ja es va trobar un antic monestir de monges del segle XIII al carrer de Jonqueres la darrera tardor, i ara han sortit a la llum restes medievals i de l’època romana de la ciutat.
La troballa més sorprenent dels arqueòlegs en les tasques de cerca de restes del passat ha estat descoberta d’un individu adult de l’època romana. Els especialistes, sota la direcció de l’arqueòloga Júlia Benet, estimen que data del segle V després de Crist i es troba en bon estat de conservació, encara que li falten la part inferior de les cames i un fragment del braç dret.
Esquelet d’un individu robust
En aquests moments, el Servei Municipal d’Arqueologia de Barcelona ja ha desenterrat amb molta cura els ossos, que han traslladat al laboratori i les primeres observacions conclouen que “els ossos són gruixuts i llargs” i que per tant, “es tracta d’un individu robust. També sabem que és un adult perquè els ossos s’han acabat de fusionar i té les dents permanents”, explica l’arqueòloga cap. Consideren que tenia entre 35 i 60 anys.
Inicialment es va trobar un fragment a prop de la boca del mort que en les primeres estimacions es creia que era una moneda, però finalment han determinat es un tros de vidre. Es probable que fos d’un ungüentari, un flascó romà.
Per ara, han pogut detectar que tenia càries i en els propers dies esperen establir les causes de la seva mort.
Quan finalitzin les investigacions, tal i com es fa amb totes les restes que s’analitzen i es documenten, els ossos es mantindran guardats a l’arxiu arqueològic de la Zona Franca, on s’emmagatzemen totes les peces d’interès que es troben a la ciutat de Barcelona.
Durant les obres de la via Laietana, els arqueòlegs continuaran vigilant per si sorgeixen altres restes d’interès, ja que totes les obres que es fan a Ciutat Vella estan sota supervisió arqueològica.