La Casa Amatller acollirà en breu el Museu Digital, un espai dedicat al Modernisme i als orígens de la Barcelona actual. L’espai comptarà d’una museografia digital i interactiva juntament amb altres recursos tecnològics, projeccions audiovisuals, realitat augmentada i realitat virtual, per recrear al gran públic la Barcelona del 1900. Les entrades per visitar el nou museu es posaran a la venda el dijous 11 de maig a les 12 h.
El novedós equipament fa un recorregut inèdit pels orígens del Modernisme com “un element clau en el naixement d’una identitat catalana renovada i en la creació de la Barcelona actual com a centre cultural, artístic i turístic de rellevància mundial”, segons expliquen els responsables de l’exposició.
El Museu Digital de la Casa Amatller ha sorgit d’una forma conjunta entre Amatller MUHBA i de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic. De la direcció artística se n’encarrega l’empresa Layers of Reality (Ideal Barcelona).
És el primer espai immersiu per recórrer el Modernisme a través de la realitat virtual i altres recursos tecnològics. I ja està disponible la waiting list!
El Museu Digital obrirà les portes al públic el proper 18 de maig i compta amb gairebé 2.000 metres quadrats repartits en una sala immersiva 360º, una sala de realitat virtual, instal·lacions digitals i interactives en una sala familiar, escenografies i altres recursos tecnològics combinats amb la museografia tradicional.
Dins de la “poma de la discòrdia” de Barcelona hi ha la Casa Amatller aquest brillant exercici de Puig i Cadafalch, coetani de Gaudí, que va combinar l’estil neogòtic amb una rematada escalonada insòlita, inspirada en les cases dels Països Baixos. L’arquitecte va comptar amb els millors col·laboradors de l’època modernista a Barcelona, encapçalats pels escultors Eusebi Arnau i Alfons Jujol.
Un edifici singular de l’Eixample
La Casa Amatller, juntament amb les veïnes Casa Batlló, de Gaudí, i Casa Lleó Morera, de Domènech i Montaner, conforma la “poma de la discòrdia” de Barcelona. Curiosament, en tots tres casos es tracta de remodelacions fetes sobre edificis que ja existien, sent la Casa Amatller la primera d’elles. L’edifici original va ser construït per Antoni Robert el 1875, i el 1898 la família Amatller va encarregar la seva reforma a l’arquitecte i polític catalanista Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). L’obra pertany al seu “període rosa” o Modernista, que inclou obres com la Casa Macaya o la Casa de les Punxes.
L’arquitecte va seguir el seu model habitual de casa pairal catalana, en combinació amb elements germànics. La Casa Amatller de Barcelona manté el patró de la típica casa del gòtic urbà. Es tracta d’un edifici de pisos amb l’aire d’un palauet unifamiliar, impressió accentuada pels delicats volets del balcó del pis principal.
L’element germànic queda reflectit amb el singular coronament esglaonat, realçat amb rajoles ceràmiques. Actualment es pot visitar la porteria, la decoració de la qual, totalment preservada, inclou una de les millors vidrieres del Modernisme, i aviat serà visitable per dins en acollir el Museu Digital.