La persistència de la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que ha dominat la península Ibèrica durant més de dues setmanes, arribant en alguns moments fins i tot a les Illes britàniques, és la causa d’un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys i probablement des de les darreres dècades a falta d’un estudi més detallat i extens les setmanes vinents.
Malgrat l’excepcionalitat en la durada de l’episodi, s’han superat pocs rècords de temperatura màxima. Només 4 estacions de les 153 de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de tota la sèrie i 23 han superat la màxima en un mes de juliol. Durant l’onada de calor de finals de juny 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general.
S’han arribat a registrar nits tòrrides, amb una temperatura mínima nocturna igual o superior als 25 °C, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per exemple, l’estació de Barcelona – Raval ha mesurat 13 nits tòrrides.
A continuació es mostra la taula amb les estacions de la XEMA que han superat el rècord de temperatura màxima absoluta de la sèrie. Destaca el cas de l’estació de Vielha – Elipòrt, on es va superar el rècord de la sèrie fins a tres vegades durant l’episodi, concretament els dies 18, 19 i 24 de juliol.
Pel que fa a la temperatura mínima, 16 de les 153 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de juliol, però cap d’elles de tota la sèrie. Les nits tropicals, amb una temperatura mínima nocturna igual o superior als 20 °C, han estat habituals a sectors costaners, però també en molts indrets elevats de l’interior.
El factor més destacat d’aquest episodi de calor ha estat la seva persistència, i una prova d’això són els valors de temperatura a 850 hPa (uns 1.600 metres d’altitud) del radiosondatge de Barcelona, per sobre de la mitjana des del passat 8 de juliol. La temperatura mitjana a 850 hPa dels últims 15 dies, de l’11 al 25 de juliol, ha estat de 21,5 °C.
És la tercera quinzena amb la temperatura mitjana més alta de la sèrie de radiosondatges de Barcelona, iniciada el 1997, només superada per la del 12 al 26 d’agost de 2012 (22,5 °C) i la del 26 de juny al 10 de juliol de 2019 (22,4 °C). De fet, des que va començar l’estiu climàtic, l’1 de juny, ha dominat la temperatura molt per sobre del normal. Només una baixada a finals del mes passat va trencar breument aquesta dinàmica anòmalament càlida.
Caldrà esperar les setmanes vinents per un balanç més acurat.