L’Estimulació Cerebral No Invasiva (ECNI) suposa una alternativa prometedora per al tractament de la depressió i altres trastorns neuropsiquiàtrics. L’aplicació de l’ECNI ofereix un enfocament innovador i segur, ja que permet modular l’activitat cerebral i millorar així la salut mental del pacient. Per aprofundir-hi i descobrir totes les possibilitats d’aquest tractament, parlem amb la Dra. María Ángeles Idiazabal Alecha, especialista en Neurofisiologia Clínica i directora de l’Institut Neurocognitiu Incia.
Contingut
Dra. Idiazabal, 44.000 casos nous de depressió resistent a l’any a Espanya són dades alarmants. Per què suposa l’ECNI un tractament que cal considerar?
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 300 milions de persones pateixen depressió, sent una de les primeres causes d’incapacitat i que sovint es pot convertir en una malaltia crònica. A més, malgrat aquestes dades alarmants, es calcula que entre el 30-40% de pacients no respon a tractaments antidepressius, i és llavors quan es parla de depressió resistent al tractament. Només a Espanya es calcula que cada any hi ha 44.000 casos nous de depressió resistent, i és aquí quan el tractament mitjançant tècniques d’ECNI juga un paper important.
Els tractaments clàssics per superar la depressió consisteixen en una combinació de fàrmacs antidepressius i psicoteràpia. Amb freqüència aquests tractaments no són efectius, provoquen importants efectes secundaris o hi ha una manca d’adherència als fàrmacs prescrits. Sabem que al voltant del 40% dels casos de depressió són resistents al tractament antidepressiu. En aquests casos el tractament mitjançant Estimulació Magnètica Transcranial (EMTr) es converteix en un tractament de primera línia en els pacients amb depressió resistent, amb una taxa de resposta del 60-70%, millorant la qualitat de vida dels pacients sense els efectes secundaris dels fàrmacs. El nostre cervell és un òrgan que funciona per impulsos elèctrics i podem modular l’activitat elèctrica “maladaptativa” subjacent als trastorns neuropsiquiàtrics mitjançant tècniques d’estimulació cerebral no invasiva que apliquen estímuls elèctrics o magnètics a la part del cervell afectada per una patologia en concret.
Doctora, dèiem anteriorment que l’ECNI permet aplicar electricitat o estimulació magnètica al cervell quan “alguna cosa no funciona”, però, en què es basa exactament?
Com dèiem, l’ECNI es basa a aplicar camps magnètics o elèctrics al cervell de manera no invasiva, és a dir, sense necessitat de cirurgia ni anestèsia. Les dues tècniques principals de l’ECNI són l’Estimulació Magnètica Transcranial Repetitiva (EMTr), que utilitza polsos magnètics i l’Estimulació Elèctrica Transcranial amb Corrent Directe (tDCS), que aplica un corrent elèctric de baixa intensitat en diferents àrees del cervell afectades per una patologia concreta. Les dues tècniques permeten modular de manera segura, indolora i no invasiva l’activitat elèctrica del cervell, produint canvis en la plasticitat neuronal que perduren en el temps i permeten modular funcionalment circuits neuronals relacionats amb els símptomes de la malaltia.
En què consistirà la sessió d’EMTr amb el pacient?
L’EMTr permet modular l’activitat del còrtex cerebral mitjançant un camp magnètic que es genera amb una bobina que es col·loca sobre la superfície del crani. El camp magnètic aplicat indueix corrents elèctrics minúsculs que canvien lactivitat de les vies neuronals, podent estimular o inhibir lactivitat de determinades àrees cerebrals. El tractament sempre s’ha de fer sota supervisió mèdica, avaluant cada pacient individualment per establir un protocol específic de tractament.
Normalment solen fer-se entre 20 i 30 sessions seguides (cinc sessions per setmana). En acabar la sessió, el pacient pot reprendre la seva rutina laboral i familiar de manera normal.
Quin pacient serà el candidat ideal per a un tractament amb EMTr?
Els pacients idonis seran, doncs, aquells amb depressió resistent al tractament, els que presentin efectes secundaris a la medicació o aquells amb interaccions farmacològiques (especialment en pacients més grans que prenen molta medicació que pot inhibir o interactuar amb l’efecte dels psicofàrmacs). És en aquests casos quan l’EMTr es converteix en un tractament de primera línia en pacients amb depressió resistent però també en altres problemes de salut mental.
L’EMTr no només està indicada en el tractament de la depressió resistent, sinó que també està indicada en altres trastorns psiquiàtrics com ara el Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC), l’ansietat, el trastorn bipolar, l’esquizofrènia o el tractament de les addiccions, especialment contra l’addicció al tabac.
Són aquestes teràpies complementàries o reemplacen els tractaments tradicionals?
Són tècniques que es poden emprar en combinació, i és així com solen ser més efectives, ja que ens aproximem al problema des de més d’un angle, cosa que pot ser sinèrgica i més beneficiosa per al pacient. Si s’uneixen diferents tractaments s’augmentaran les opcions per al pacient, obtenint resultats amb més rapidesa i eficàcia. S’ha demostrat que l’EMTr pot induir canvis a la connectivitat i la funció cerebral, promovent la neuroplasticitat i la reorganització neuronal.
Això permet al cervell compensar el canvi de la malaltia i adaptar-se, cosa que es tradueix en una millora clínica no només en malalties mentals sinó també en malalties neurològiques com l’ictus o el tractament del dolor.
Quins avantatges ofereix l’EMTr?
És important incidir que l’EMTr és un tractament no invasiu, efectiu i segur, que no requereix ingrés hospitalari o preparació prèvia. El seu efecte és més ràpid i es tolera millor que el tractament farmacològic per part del pacient, disminuint la dependència i els riscos inherents als fàrmacs.
A més, presenta escassos efectes secundaris, reduint-se aquests a lleus molèsties a nivell local i cefalea. Aquests símptomes solen ser transitoris i de curta durada, destacant la seguretat i comoditat del tractament. Sabem per experiència que, com més aviat comenci el tractament, millor serà el resultat: s’obté una taxa de resposta del 95% i una taxa de remissió del 63% quan s’utilitza EMTr com a tractament de primera línia en episodis depressius.
En conclusió, l’EMT constitueix un tractament eficaç, segur i sense efectes secundaris per a la depressió i altres trastorns psiquiàtrics que permet modular l’activitat cerebral i millorar la salut mental dels pacients, així com la qualitat de vida.