Contingut
Impacte de les tovalloletes a Barcelona
Avui dia, cada ciutadà aboca al vàter un quilo i mig de tovalloletes higièniques i altres residus. Aquests que no es dissolen crean una massa coneguda amb el nom de fatberg(enllaç exterior). Juntament amb olis, acaben a les clavegueres, contaminen i generen un gran sobrecost per poder retirar-los. Provoquen l’impacte negatiu tant al medi ambient com a les ciutats o pressupostos públics.
Un monstre
La campanya amb l’eslògan “Estem creant un monstre” tracta d’alertar i conscienciar a la població catalana sobre l’impacte de les tovalloletes a Barcelona, i la necessitat de regular convenientment aquest embús. No obstant això, el principal problema és que no veiem les conseqüències reflectides. Per tant, d’aquí el nom de la campanya. Un monstre perillós que no veiem.
Aquesta idea forma part d’una icona ciutadana, ja utilitzada en altres campanyes, amb un to cinematogràfic que fa referència a pel·lícules de suspens i por.
S’evidencia que el problema de l’impacte de les tovalloletes no està davant nostre, però tampoc el fem desaparéixer. Per tant, es planteja una campanya amb la seva solució.
Els efectes de les tovalloletes
Al 2013 es va informar d’una grandiosa bola de greix de 15 tones que va col·lapsar la xarxa de clavegueram de Londres. Van ser necessàries tres setmanes per resoldre la incidència.
Darrerament tan a València, com a Múrcia s’han destinat milions d’euros en retirar tones de tovalloletes que obstruïen el clavegueram de les ciutats.
Les depuradores de l’àrea metropolitana de Barcelona, recullen 4.400 tones de residus. Això suposa llençar pel vàter més d’un quilo i mig de residus sòlids per persona i any.
Aquests són alguns exemples, tot i que es tracta d’un problema global i que afecta a tots els sistemes de sanejament.