En un context de població cada cop més envellida i dependent, la digitalització dels centres residencials i assistencials és un element que pot ajudar a fer front a la demanda creixent de cures. Per aquest motiu, entre altres molts perfils professionals, els operadors de les cures a la tercera edat busquen, cada cop més, alimentar les seves plantilles amb experts formats en àmbit 4.0., capaços de discernir entre allò útil i superflu a l’hora de pensar, detectar, desenvolupar i aplicar tecnologies al servei de la cura de les persones grans.
Barcelona és una ciutat capdavantera en solucions tecnològiques per a la gent gran i dependent. Exemple d’això és la cabina Lucía de DomusVi Claret d’estímuls sensorials que, basada en estudis d’ergonomia, treballa amb la hidroteràpia per a aportar múltiples beneficis a nivell de benestar psicofísic i capacitat motora de les persones grans.
Experts de la companyia enumeren alguns dels beneficis d’aquest tipus de tractament: redueix la tensió muscular i el dolor, augmenta la flexibilitat articular i la força física, alleugera l’estrès i l’ansietat i millora l’equilibri. Tanmateix, la hidroteràpia afavoreix la respiració i millora la circulació sanguínia, a més de contribuir a enfortir el sistema immunològic i estimular a les persones grans a nivell sensorial.
Substituir pastilles per la son
La cabina terapèutica d’hidroteràpia Lucía de DomusVi Claret, dissenyada per Isensi, és un dels sistemes més avançats d’hidroteràpia actualment disponibles.
Durant el cicle complet, que dura aproximadament 20 minuts, els cuidadors activen i monitoren la sessió mitjançant una pantalla tàctil basada en un software altament intuïtiu. Alhora, els terapeutes realitzen tractaments mitjançant les aromes d’olis essencials i sabons. A més, la cabina incorpora música amb un sistema d’àudio i d’il·luminació cromàtica.
Aquest model de cabina sensorial està ja donant els primers resultats terapèutics, que ara estan sent monitorats per un equip d’investigació de l’Hospital Sant Joan de Déu, en forma d’estudi neurocientífic, l’objectiu del qual és validar si la cabina d’Isensi pot substituir algunes pastilles d’ús comú per agafar el son.
Després de diverses sessions, els usuaris ja noten els milloraments terapèutics de Lucía, que complementa l’ampli ventall de teràpies que s’ofereixen al centre residencial.