L’Hermitage segueix sense convèncer. La motxilla del projecte de la pinacoteca de Sant Petersburg a Barcelona arrossega més pedres després de suspendre els quatre informes sobre l’impacte econòmic, medioambiental, urbanístic i cultural de la proposta a la Nova Bocana, al costat de l’Hotel Vela. Coincidència o evidència? El projecte ja corre una cursa d’obstacles des de fa vuit anys i cap govern municipal dona el vistiplau. Ara bé, el Port de Barcelona, propietari de la zona, manté la concessió amb els promotors i insta a decidir la postura de l’ajuntament.
Contingut
L’Hermitage busca alternatives
L’arribada de la franquícia va despertar desconfiança des del govern de Trias al 2012. Ferran Mascarell, aleshores conseller de Cultura, va firmar un conveni de col·laboració amb el museu rus durant 30 anys. Això implicava portar un gran fons artístic valorat amb quasi tres milions de peces provinents del Palau d’Hivern de Sant Petersburg a Barcelona.
No obstant això, totes les propostes dels diversos enclavaments eren desestimades pel consistori, fins a dia d’avui, com a gestor municipal de l’espai públic. Passant per la Facultat de Nàutica del Pla de Palau, les Tres Xemeneies de Sant Adrià fins a l’edifici de la Aduana, a Drassanes.
Sense convèncer
Ara, la darrera ubicació de la Nova Bocana ha tornat a ser tombada per l’ajuntament que afirma ser aïllada, amb dificultats d’accessibilitat i fràgil davant situacions climàtiques adverses. A banda de saturar i congestionar, encara més, el passeig de Sant Joan de Borbó, que seria l’única via d’arribada a causa de la forta pressió turística.
El fons econòmic és un altre front obert de desconfiança per part del consistori, ja que posen en dubte que la fundació sigui sense ànim de lucre. La inversió ascendeix als 154 milions d’euros finançats amb un 100% del capital privat, provinents de dos inversos; societat Museu Hermitage Barcelona, que aportaria el 80%, i Cultural Development Barcelona, el 20%. Tant el consistori com la Generalitat de Catalunya tenen clar des del primer moment que no es facilitaria cap aportació econòmica pública.
Poc transparent
El projecte també ha posat en peu de guerra als veïns dividint-los en dos fronts oposats. Per una banda, la Plataforma per un Port Ciutadà, és disconforme amb la franquícia pels possibles problemes de massificació i sobreocupació de l’espai. Mentre que, l’Associació de Veïns de la Barceloneta defensa que el Museu canviaria el model turístic de la zona a més de guanyar un equipament cultural al barri.
La constant corda tensa per part del consistori ha fet que Madrid entrés en acció i intentés posar una pota per endur-se el projecte cap a la capital. No obstant això, els promotors de l’Hermitage no tiren la tovallola amb Barcelona i resten a l’espera de la resolució formal de les administracions per analitzar amb detall les implicacions de la proposta de la Nova Bocana. Serà aleshores quan el projecte, per fi, pugui veure la llum a la Nova Bocana o un altre lloc.
Et recomanem: