Cada 11 minuts mor una persona a Espanya a causa del tabac, que provoca més de 50.000 decessos anuals. Aquestes xifres ho converteixen en la primera causa de mort prevenible al nostre país i en el principal factor de risc en càncer evitable, ja que és el responsable d’1 de cada 3 casos de càncer. Per tal de complir amb l’objectiu d’aconseguir una generació lliure de fum per al 2030, és a dir, que les persones que facin 18 anys l’any 2030 no hagin fumat mai, i conduir a la societat cap a nous espais sense fum, l’Associació Contra el Càncer a Barcelona s’uneix a la recollida de signatures de la iniciativa Ciutadana Europea “Una Europa sense Tabac”, amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig).
Des de l’any 2021, l’Associació està centrant els seus esforços en alliberar espais públics del fum del tabac per protegir a la població i, especialment als menors, dels efectes nocius del tabac i dels nous dispositius com els vapejadors o les cigarretes electròniques. Gairebé 300 espais públics, on transiten fins a 2,5 milions de persones, han estat alliberats gràcies a aquesta iniciativa en tota Espanya. Si s’aterra la visió a Barcelona, l’Associació ha col·laborat en la iniciativa “Platja sense fum” liderada per l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut Pública, aconseguint alliberar les platges de Barcelona del fum del tabac.
“Evitar que les noves generacions caiguin en l’addicció del tabac i conduir a la societat cap a nous espais sense fum implica a tota la societat i només serà possible a través d’iniciatives com “Una Europa sense Tabac” o “Platja sense fum” que converteixen la lluita contra el tabaquisme en un moviment social”, declara l’Olga Muñoz, responsable de Prevenció i Informació de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona.
Contingut
Objectiu: primera generació lliure de fum
Europa es marca com a objectiu aconseguir la primera generació lliure de fum per a l’any 2040, a Espanya es marca el repte d’aconseguir-ho per al 2030. Per això, amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, l’Associació Contra el Càncer a Barcelona s’uneix per a recollir signatures de la Iniciativa Ciutadana Europea ‘Una Europa sense Tabac’ (ECI-TFE) per aconseguir aquesta primera generació per al 2030.
Aquesta iniciativa és una eina més en la lluita contra el tabac, el qual, segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut, cada any, mata a més de 8 milions de persones al món, més de 7 milions d’aquestes defuncions es deuen al consum directe de tabac i al voltant d’1,2 milions són conseqüència de l’exposició de no fumadors al fum aliè.
Conscienciar de la perillositat dels nous dispositius per fumar
L’aparició de nous dispositius com les cigarretes electròniques o els vapejadors i l’augment del seu consum entre els més joves dificulten l’assoliment de l’objectiu de la primera generació sense fum per al 2030.
Aquests, van aparèixer al mercat espanyol com una alternativa eficaç per a deixar de fumar l’any 2016 i, actualment, no només s’ha demostrat que no és així, sinó que a més, poden ser l’entrada per al consum del tabac, sobretot entre la població més jove.
Segons dades de l’Enquesta sobre ús de drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya (ESTUDES), el 22,8% d’estudiants entre 14 i 18 anys consumeix cigarrets electrònics i el 44,3% ha consumit cigarrets electrònics alguna vegada. A més, aquest informe també detecta una relació entre el consum de tabac i cigarrets electrònics, més del 77% dels estudiants que han fumat tabac reconeixen també haver consumit dispositius com els vapejadors.
L’augment del consum d’aquests dispositius ve lligat a la falta de conscienciació sobre els efectes nocius que poden tenir per l’organisme. Aquests productes s’han intentat associar amb la idea que el vapor d’aigua és innocu, però la realitat és que no generen vapor, sinó aerosol. A més, encara que degut a la seva recent comercialització al mercat no existeixen estudis que investiguin els seus efectes a llarg termini, ja s’ha demostrat que tenen efectes perjudicials a curt termini. De fet, en aquests productes s’han trobat substàncies classificades com a cancerígenes, en concret en els líquids i aerosols que utilitzen.
“A més de demostrar que aquests dispositius no són una alternativa eficaç per a deixar de fumar, s’ha demostrat que tenen efectes adversos i que la seva utilització genera emissió de nicotina i substàncies cancerígenes que poden contaminar els espais tancats, amb els conseqüents riscos per exposició passiva, és a dir, sense haver consumit el producte directament. Des de l’Associació tenim a disposició de la ciutadania uns programes gratuïts per deixar de fumar, que es poden realitzar de manera presencial o en línia i que compten amb el suport d’una guia disponible per a descarregar”, conclou la responsable de Prevenció i Informació de l’Associació.