La festa major de Gràcia arrenca motors. L’aposta per l’accessibilitat i la inclusió, i la recuperació de la història seran dos dels trets més destacats de la festa major de Gràcia. Enguany 24 carrers tindran guarniment, tres més que en el darrer any. Tot i que la celebració no arrenca fins al 15 d’agost, durant aquests dies se celebren una sèrie d’activitats per anar fent boca i demà es farà la presentació.
El tradicional concurs de guarniments dels carrers incorporarà, per primera vegada, una menció especial a l’accessibilitat. La menció, que no comptarà en la puntuació genèrica dels guarniments dels carrers, serà atorgada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que valorarà quin és el carrer que més ha tingut en compte les necessitats de mobilitat de les persones amb discapacitat. Aquesta serà una de les principals novetats de la festa, que es va presentar ahir en roda de premsa, amb el regidor del Districte, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell.
L’aposta per la inclusió també s’ha volgut reflectir en el pregó, que anirà a càrrec de Cristina Pandis, Noèlia Bautista, Paola Manjón i Xènia Galtés. Es tracte de quatre dones esportistes amb discapacitat intel·lectual, membres de l’equip bàsquet de l’ACIDH-Lluïsos de Gràcia i medallistes dels Special Olympique World Games d’Abu Dhabi d’enguany.
Més de 200 anys de festa major
Coincidint amb la roda de premsa, ahir es va inaugurar a l’Espai Albert Musons de Gràcia l’exposició ‘La història passeja per la festa’, una mostra que passeja per la història d’aquesta festa sorgida l’any 1817 arran de la tradició de les enramades. El seu comissari, Josep Fornés, director del Museu Etnològic i Cultures del Món i patró de la Fundació Gràcia, l’exposició proposa al públic, mitjançant més de 120 fotografies i molts documents etnogràfics, un viatge emocional per la festa, destacant la transformació que pateix l’espai urbà passat a convertir-se un espai humà.
Divendres 26, presentació de la festa
Altres detalls de la festa es donaran a conèixer demà divendres 26, amb la presentació de la festa major a la plaça de la vila. Es descobriran els carrers i places guarnits i els espais i els Castellers de la Vila de Gràcia mostraran la samarreta del 2019. En acabar, el Fadrí Fester, acompanyat dels gegantons de la festa i d’una comitiva de festers i festeres, recorrerà les places principals de la vila per anunciar a tot el veïnat que abans d’un mes serà festa major.