Contingut
Una ‘màquina’ de fer diners
Sens dubte el turisme és el principal generador econòmic de la ciutat, no només en el cas de Barcelona sinó en les grans ciutats mundials, que durant tot l’any estan rebent constantment un gran número de visitants que realitzen viatges amb la finalitat d’oci i turisme.
El cas de Barcelona no és menys, i és que una de les ciutats més visitades per turistes no tan sols a nivell europeu i nacional, sinó a nivell mundial, es calcula que uns 30 milions de turistes visiten la ciutat anualment la capital catalana.
Una ciutat acollidora
Una ciutat amb aproximadament un milió i mig de persones empadronades, no és cap descobriment que els residents habituals vegin i notin les conseqüències de viure i ser d’una ciutat la qual és un destí turístic destacat i gran part d’aquest turisme es concentra ben bé sempre en els mateixos llocs i atractius turístics arreu de la ciutat.
Els locals ja sabem quins són els llocs més visitats i per on hem de passar o no depenent de l’hora que sigui per tal de no trobar grans multituts de turistes que sabem que estaran en un lloc concret. Tot i així durant el dia a dia és pràcticament impossible no creuar-se amb cap turista, especialment en aquelles zones pròximes al centre.
Un fenomen un partidista
Dit això, lògicament no és cap desgràcia ni dolència que siguem un dels interessos turístics amb més ressó, ni molt menys que els turistes siguin mala gent en general. Però el que sí que és cert, és que cada cop més apareix la ‘turismofòbia’.
Un aspecte que cal destacar sobretot en aquella gent que creu que l’excés de turisme no és bo per a la ciutat, i que en gran part afecta als que hi viuen en ella. Segurament això es degui a que al ser una ciutat molt alborotada, amb grans masses i també sorollosa, li otorguen les culpes a aquells que fan que se li afegeixi aquest ‘extra’ als residents habituals.
Els resultats donen la resposta
Potser hi ha part de raó, però el que està clar i són números estadístics i objectius, és que més del 80% de l’activitat econòmica de la ciutat té algun tipus de relació amb el turisme extern, amb la qual cosa demostra més que raonadament i de forma molt evident, que el sector terciari és sense cap mena de dubte, el que avui dia regna en el mercat global.
Així doncs, tot i que en algunes ocasions trobem enganxines i missatges en contra del turisme al metro i en alguns llocs determinats, cal tenir en compte si vertaderament el turisme és un fet favorable o no per a nosaltres. Indubtablement que hi ha vegades que ens entra el mal geni quan tenim alguna anècdota desagradable amb algun turista i com a éssers humans tenim tendència a pensar sempre el pitjor d’aquella causa i de la manera més desproporcionada i irracional, però en el fons sabem quina és la gran veritat…
I vosaltres, què en penseu?