Els vigilants de seguretat són teòricament els encarregats d’auxiliar i col·laborar amb els agents i l’autoritat. Es troben, sobretot, en funcions de vigilància en edificis més o menys importants, públics o privats, que necessiten una supervisió constant. En ocasions puntuals, també donen suports als agents en alguns esdeveniments culturals i populars que ho requereixin.
Però, els vigilants no són considerats agents de ple dret. Ans el contrari, cobren menys, tenen condicions laborals diferents i sovint es troben subcontractats per empreses especialitzades. Així i tot, els jutges han començat a emetre sentències a favor d’aquest col·lectiu, concedint-los la protecció jurídica de les autoritats davant les agressions físiques. Així, si un ciutadà s’encara als vigilants, actualment pot arribar a ser multat i, fins i tot, afronta penes de presó, tal com especifica la Llei 5/2014 del 4 d’abril sobre seguretat privada.
Degut a la similitud de les seves responsabilitats i de les situacions a les quals s’enfronten dia a dia, el col·lectiu de vigilants de seguretat reclama que se’ls consideri formalment agents. Les condicions salarials no són només l’única diferència entre ambdós col·lectius. Les llicències d’armes i protecció que poden dur a sobre canvia dràsticament depenent del rang. Fa més de sis anys que els vigilants de seguretat varen deixar de ser agents i, després d’aquestes sentències, el col·lectiu vol emfatitzar i reclamar la necessitat d’aquesta catalogació.