Una de les conseqüències que ha tingut l’interregne polític a Catalunya durant l’últim any és la manca de legislació sobre drons. Al juliol de 2014, un Reial Decret va aprovar algunes mesures de caràcter provisional amb importants restriccions a l’ús de vehicles aeris no tripulats, per exemple, emprar-los en manifestacions.
Noves tecnologies en el sector
No obstant això, sense fer tot just soroll, els drons han anat ocupant espais com el camp, on ara ofereixen l’agricultor serveis que abans requerien molt de temps, diners i jornalers. Quan escoltin que els nostres treballs seran substituïts per un robot, no pensin en una fàbrica futurista. Pensin en un oliverar d’ara mateix.
L’Institut d’Agricultura Sostenible del CSIC porten anys perfeccionant un algoritme costat de pagesos de la zona. Els drones sobrevolen els seus camps i prenen imatges aèries. L’ anhelat algoritme servirà per convertir aquestes imatges en un mapa de males herbes.
Normalment, l’agricultor utilitza els herbicides d’una forma general per la parcel·la, però les males herbes no es distribueixen de forma homogènia per tots els camps sinó que es distribueixen en rodals.
Els drons, punta de llança de l’anomenada agricultura de precisió, estan equipats amb sensors que treballen en diversos espectres. Una càmera de fotos estàndard recull l’espectre visible, el mateix que podem veure amb els ulls. No obstant això, aquest tipus de vehicles registren altres longituds d’ona com l’infraroig proper que la nostra vista no pot captar però que ens aporta informació molt valuosa.
La clau està en el fet que un cultiu afectat per estrès hídric o per un fong s’acaba esgrogueint amb el temps, però el dron pot detectar-ho abans que l’ull humà: mentre encara llueix verd. “El problema amb les males herbes és que al principi estan tan verds com el cultiu al qual estan associades, i amb el qual competeixen”, diu López Granados, “en aquesta fase la dificultat de detecció és molt gran, per això la nostra tècnica ha hagut d’anar més enllà i fa una anàlisi basada en objectes, que analitza píxels similars de males herbes i de cultiu “.
La gran avantatge de què gaudeixen ara mateix aquestes aplicacions és que la tecnologia ja està madura i en el mercat des de fa temps. Hi ha empreses que s’han llaurat un lloc en un nínxol amb tant potencial com el dels drones aplicats a l’agricultura.
Per iniciar-se en l’agricultura de precisió, el primer que necessita és comprar-se un dron i obtenir les llicències necessàries, expedides pel Ministeri de Foment, per manejar-lo. A partir d’aquí, hi ha diverses companyies que conspiren des de fa temps per desenvolupar una plataforma sorprenentment senzilla.