Cosmocaixa recupera l’exposició de dinosaures que fa uns anys va tenir un èxit rotund portant deu exemplars d’aquests extints i monumentals animals a Barcelona.
Es tracta d’uns quants exemplars provinents de la Patagònia, una de les regions del món més abundants en fòssils d’aquests antics habitants de la Terra. Sota el nom Dinosaures de la Patagònia la mostra es converteix en el reclam principal per als propers mesos del museu de ciència de la capital catalana, que a més és el punt de partida de l’exposició a Europa. La instal.lació es podrà veure a la ciutat comtal fins al juny de l’any que ve i després es mostrarà a Madrid.
Una de les deu rèpliques de dinosaures que ara s’exposen al CosmoCaixa és tan gran que els seus ossos s’han hagut de repartir entre dos contenidors transoceànics. A més, el seu coll llarg ha fet que el cap vagi més enllà de la zona expositiva.
Així, el Patagotitan mayorum, és el dinosaure amb les dimensions més grans que s’hagi trobat mai; mesura 38 metres de llarg i 5 metres d’altura. També ostenta el títol d’animal més gran que ha poblat la Terra. Es calcula que va pesar 77 tones, o dit d’una altra manera, el mateix que 14 elefants. Fins i tot, en el seu interior buit, entra sencer el grup d’una visita guiada.
El Patagotitan mayorum era un herbívor queva viure en el Cretaci, l’últim període del mesozoic, que també es coneix com l’era dels dinosaures. Els dinosaures van començar a viure a la Terra fa més de 250 milions d’anys i es van extingir fa 66 milions d’anys. Primer va venir el període del Triàsic —de 252 a 201 milions d’anys enrere— i després el més conegut, el Juràssic —de 201 a 145 milions d’anys enrere. El darrer període va ser el Cretaci, moment en què els dinosaures poblaven el planeta.
Amb el propòsit de donar una idea de la dimensió del dinosaure, la rèplica s’acompanya amb un fèmur real que pesa 600 quilos i mesura més de dos metres. Les restes de l’original, trobades fa 11 anys a la província argentina de Chubut van haver de recobrir-se amb guix per la base, per evitar que la peça es danyés durant el seu trasllat. En aquell jaciment es van trobar més de 200 fòssils, quantitat suficient perquè es pogués reconstruir completament l’anatomia de l’exemplar.
Els carnívors i els hervívors
A més de presentar els diferents períodes del mesozoic, l’exposició Dinosaures de la Patagònia, elaborada pel Museu Paleontològic Egidio Feruglio, pretén que es sàpiga diferenciar entre els molts tipus d’aquests rèptils que van existir, amb una àmplia diversitat segons el seu entorn i estil de vida, gegants o petits, bípedes o quadrúpedes… Sobretot, per saber què menjaven per si tornen algun dia. En el cas de la Patagònia, els dinosaures que més van predominar van ser els saurisquis, caracteritzats per tenir una pelvis similar a la dels llangardaixos.
Dins dels saurisquis, hi ha els teròpodes, caminaven amb dues potes i els sauròpodes, amb quatre. Hi ha més diferències, com que els teròpodes tenien el cap gran, el coll curt i els braços petits, mentre que els sauròpodes eren tot el contrari, amb el cap petit i el coll llarg. La clau és fixar-se en les dents que mostren els diferents dinosaures que hi ha al CosmoCaixa. Si les dents tenien forma de V significava que eren carnívors (els teròpodes) i si tenien forma d’U, herbívors (els sauròpodes).
La mostra permet passar una nit al museu dormint als peus dels exemplars que formen l’exposició.