Només és necessària una mamografia perquè un sistema de deep learning desenvolupat fa dos anys en el prestigiós MIT, estableixi el risc d’una pacient de patir en el futur un càncer de mama. Es tracta d’un sistema intel·ligent que actua amb efectes consultius, i que permet al personal mèdic realitzar un seguiment més complet a pacients als qui se’ls detecta un gran risc de patir aquest tipus de càncer.
L’algorisme ha estat ‘alimentat’ amb una àmplia mostra de conjunts de dades, incloent-hi la diversitat racial per a no crear biaixos en la detecció. Una dada a tenir en compte en aquest aspecte, segons l’article del lloc web SciTechDaily, és que les dones negres tenen un 43% més de possibilitats de morir de càncer de mama que les dones blanques.
L’algorisme, batejat com Mirai, ha estat àmpliament provat en diversos hospitals de tres continents (Amèrica, Europa, i Àsia), i ha demostrat resultats consistents en totes les proves dutes a terme en tots els llocs del món.
Per a calcular les probabilitats de patir càncer de mama, el sistema Mirai té en compte fins i tot la marca i el model de la màquina amb la qual s’ha dut a terme la mamografia, però no només es basa en l’anàlisi d’aquesta, sinó que també acudeix a l’historial familiar sobre aquest tema (en el cas que existeixi i estigui disponible), i té en compte factors com l’edat de la pacient, el seu pes o factors hormonals.
A partir d’aquí, els plans de l’equip de desenvolupament del MIT que ha creat Mirai impliquen ampliar el nombre de conjunts de dades (datasets) amb els quals entrenar el model, per a la qual cosa esperen comptar amb acords de col·laboració amb més hospitals repartits per tot el món.