És normal preguntar-se què és el síndrome del nen hiperregalat i com combatre’l adequadament. Doncs bé, Espanya, durant la celebració dels reis mags ja es troba entre els països amb major despesa en la campanya nadalenca. Només la supera Gran Bretanya. La majoria d’aquest desemborsament està destinat als regals dels més petits, arribant als 166 euros de mitjana. De fet, les cases amb nens tenen, de mitjana, dos regals més que les que no en tenen.
Aquesta necessitat de cobrir de regals als més petits amb la millor de les intencions, pot acabar sent perillosa, com explica el sociòleg Francesc Núñez: “Regalem molt més del necessari i del que l’emotivitat d’un nen pot acceptar”. Segons algunes fonts, fins a deu vegades més dels que realment necessiten. Tot això pot tenir com a conseqüència el que aquest expert de la UOC descriu com “la síndrome del nen hiperregalat”. Aquests són els seus símptomes:
Contingut
Pèrdua d’il·lusió
“Acaben tan saturats que es produeix una pèrdua d’il·lusió. S’explica, en part, per la llei del rendiment decreixent: el sisè regal no els fa la mateixa il·lusió que el primer, i així successivament “.
baixa tolerància
“Si un nen aquesta sobreregalat, el dia que no rebi tants regals es sentirà frustrat i insatisfet”, valorant només la quantitat rebuda, no pel seu ús o valor simbòlic. Això els fa adoptar “relacions egoistes amb els objectes de consum”.
nens sobreestimulats
“Són incapaços de prestar l’atenció i el temps necessaris i acaben centrant-se en un de sol i oblidant la resta”, cosa que provoquen els seus propis pares: “Són incapaços de contenir-se i assumir les conseqüències que pot tenir negar regals als fills. Prefereixen claudicar davant les seves protestes o cedir a la satisfacció pròpia que els dóna contribuir als desitjos dels seus fills “.
Una de les fórmules que recomana el sociòleg Francesc Núñez per el síndrome del nen hiperregalat i com combatre’l adequadament és emprar la regla dels quatre regals : “És una manera de posar seny i buscar una lògica que sigui acceptable per a les famílies per posar límits a aquesta situació”, afegeix.