El Museu de l’Art Prohibit va obrir les seves portes la setmana passada després de la seva inauguració oficial. L’empresari i periodista Tatxo Benet, propietari de l’equipament, ha reunit 42 obres d’art d’arreu del món que han estat retirades per motius polítics, socials o religiosos. Es tracta, per tant, d’un museu únic.
La concepció del museu va començar el febrer del 2018, en plena aplicació de l’article 155 a Catalunya després de l’1-O, quan la fira d’art contemporani ARCO de Madrid va fer retirar una exposició que va considerar que podia perjudicar-la.
Aquella exposició, titulada “Presos polítics a l’Espanya contemporània“, obra de Santiago Sierra, incloïa alguns líders independentistes que llavors eren a la presó, com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L’obra la va comprar l’empresari de la comunicació Tatxo Benet quan encara no n’havien ordenat la retirada.
Va ser la primera obra d’una llarga llista d’obres que ha comprat des de llavors i totes elles han estat censurades o prohibides en diferents indrets d’arreu del món.
Passats 5 anys, la col·lecció de Benet, que porta per nom “Censored“, ja supera les 200 obres, i és la base del nou Museu de l’Art Prohibit, que es va inaugurar la setmana a Barcelona.
Què hi trobarem?
Al llarg dels 2.000 m² d’exposició podem descobrir obres que s’exhibeixen per primera vegada, peces autocensurades, així com peces icòniques de la història de l’art contemporani. El recorregut evoca tant la naturalesa escandalosa de la col·lecció com la seva cara irònica, crítica i mordaç. L’objectiu principal d’aquest museu, segons el seu impulsor, és “que no tornin a censurar les obres”.
El nou museu, situat a la casa Garriga Nogués, un palauet modernista situat enmig de l’Eixample, és tota una declaració d’intencions en defensa de la llibertat artística.
Són obres d’artistes com Picasso, Klimt, Goya, Warhol, Ai Wei Wei, Banksy, Robert Mapplethorpe o León Ferrari, d’entre el segle XVIII i l’actualitat, i tenen en comú que han estat, o són, provocatives.
Una de les obres més polèmiques és “Not dressed for conquering” ( no vestit per conquerir), de l’artista alemanya Ines Doujak, que mostra el rei emèrit espanyol sodomitzat per una activista boliviana.