Aquest premi és un reconeixement a la seva destacada trajectòria com a metge i cirurgià especialitzat en neurocirurgia.
El doctor Ignasi Català es va formar en aquesta especialitat a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, entre els anys 2006 i 2011. Posteriorment, va exercir com a metge adjunt al departament de Neurocirurgia d’aquest hospital fins al 2014. Al mateix temps, es va especialitzar en cirurgia de columna a l’Instituto Clavel de Barcelona, situat a l’Hospital QuirónSalud. Es va especialitzar en neurocirurgia de columna i va realitzar pràctiques en tècniques quirúrgiques de darrera generació, amb estades en hospitals com l’ UCSF Hospital de San Francisco, el Tampa General Hospital de Florida i el Centre Hospitalier Universitaire de Burdeus, a França.
A Espanya, durant els seus 12 anys com a neurocirurgià a l’Instituto Clavel, s’ha especialitzat tant en tècniques de cirurgies lumbars anteriors i cervicals, com en tècniques complexes de correcció d’escoliosi i deformitats de la columna, així com en tècniques mínimament invasives. A més, és un cirurgià experimentat en fusió d’articulació sacroilíaca i en cirurgia robòtica. Actualment, el doctor Català és un dels majors experts europeus en cirurgia d’abordatge anterior de la columna lumbar amb més de 600 operacions. També és formador en aquesta tècnica i desenvolupa una important tasca investigadora i divulgativa, formant part de diversos projectes d’investigació i sent autor de múltiples articles científics d’aquesta especialitat. A més, col·labora en el Neosurgery SL en investigació biomèdica i en el disseny de nous productes i aplicacions per a la cirurgia de columna.
Actualment exerceix com a subdirector de l’Instituto Clavel, centre referent en el tractament de la cirurgia de columna amb clíniques a Madrid i Barcelona on utilitzen la tecnologia més avançada. Tots dos centres estan emplaçats en hospitals de prestigi, com són l’Hospital QuirónSalut a Barcelona i l’Hospital San Francisco d’Asís a Madrid on disposen d’excel·lents professionals així com de l’espai, l’equipament i la darrera tecnologia per oferir el millor servei als seus pacients. “Tenir un equip mèdic excel·lent suposa, com a subdirector de l’Instituto Clavel, una gran responsabilitat. Haver ajudat a crear aquest gran equip és una de les meves fites professionals”, afirma el doctor Català. A més, també ha exercit com a director mèdic de l’Instituto Clavel Rehabilitació, un centre de fisioteràpia i rehabilitació de columna que forma part de l’Instituto Clavel. Els seus cirurgians treballen juntament amb els osteòpates i terapeutes que conformen l’equip de l’Instituto Clavel Rehabilitació, amb l’objectiu de tractar a cada pacient des d’un punt de vista multidisciplinari, innovador i totalment personalitzat per aconseguir una recuperació el més senzilla i efectiva possible. “Hem aconseguit unir la rehabilitació especialitzada en columna i l’adaptació a l’exercici després de la cirurgia. Ho hem aconseguit formant un equip altament especialitzat en columna”, explica el facultatiu.
El doctor Ignasi Català compagina la seva activitat pràctica amb la recerca i és neurocirurgià i metge voluntari a la Fundació Clavel i a la Fundació NED. Participa habitualment com a ponent convidat en congressos i simposis, i ha estat professor en diferents cursos i titulacions. Ha publicat diferents articles en revistes i mitjans especialitzats relacionats amb el seu camp mèdic.
En els últims anys, ha realitzat diverses visites a l’Àfrica i Amèrica Central, col·laborant en la posada en marxa d’hospitals regionals i departaments de neurocirurgia, projectes que ha dut a terme per a la Fundació Clavel. L’objectiu d’aquesta fundació, creada el 2013, és apropar la neurocirurgia a països en vies de desenvolupament, millorant la qualitat de vida dels seus ciutadans a través de la col·laboració amb hospitals locals i fomentant l’estudi de les malalties relaciones amb patologies de la columna. Actualment, compta amb diferents programes per dur a terme la seva missió. D’una banda, les missions mèdiques en països en vies de desenvolupament, en les quals participen metges i professionals sanitaris voluntaris i, d’altra banda, les beques de formació en cirurgia de la columna, que atreuen anualment professionals qualificats de tot el món per formar-se a l’Institut Clavel i millorar la qualitat de vida dels pacients en els seus països d’origen.