La irrupció de la pandèmia ha modificat el nostre estil de vida i hem incorporat nous canvis tant en el treball com en l’oci i el consum. Actualment hi ha una tendència per enfocar-nos a en la vida en la llar i tot allò local com a preferència a l’hora de consumir, complementant també les nostres compres online amb el comerç de proximitat.
Del comportament del consumidor s’observa una reducció de la despesa en general, però més concretament en les activitats d’oci i lleure, i en la despesa de roba i calçat, en contraposició a l’augment de la despesa en l’alimentació.
També hi ha un considerable increment dels comerços de proximitat per a la realització de les compres presencials. Així es desprèn del darrer estudi realitzat per l’entitat Petita i mitjana empresa de Catalunya (Pimec), sobre els canvis en els hàbits de consum arrel de la COVID-19.
Comprar al comerç de barri per whatsapp
La situació pandèmica ha fet consolidar la compra digital. El fet de no poder-se desplaçar i la facilitat d’entrega i rapidesa han estat les claus perquè molts usuaris s’hagin fidelitzat a través del canal online. La possibilitat de compra per whatsapp ha accelerat, per exemple, realitzar les comandes a la peixateria del barri a través a través del mòbil.
Tota aquesta necessitat d’immediatesa passa pel comerç de proximitat, l’anomenat Q-commerce com a màxim protagonista, on els productes arriben a l’habitatge en menys d’una hora, i això només es possible amb la digitalització del comerços locals.
El teletreball també ha propiciat un canvi en les compres, ja que només que hi hagi una persona de casa teletreballant fa que s’esculli els comerços més propers per anar a comprar.
A més, s’han generalitzat les compres a curt i mitjà termini, que atorga a les botigues de barri un paper rellevant. Quan comprem ho fem més a curt termini, en funció de les necessitats d’aquell moment en concret.
La sostenibilitat ja és un bàsic
Un altre aspecte que destaca en la compra d’avui dia és que estem demanant que les empreses siguin més sostenibles i preferim aquelles empreses amb un compromís mediambiental, però sense haver de pagar més pel producte o servei que adquirim.
Segons Pimec, en breu, la gran majoria dels consumidors penalitzaran els establiments i empreses que no avancin cap a criteris de sostenibilitat. Els consumidors opten per la compra d’opcions més sostenibles, amb productes de proximitat, artesanals i/o de quilòmetre zero i donant suport al comerç local.