Ara que ve una època de consum, que comença amb el Black Friday, continua amb el Nadal, i segueix amb les rebaixes, on les compres es disparen, pren nota d’algunes estratègies per no passar de donar-te certs capricis a ser un comprador compulsiu. Potser darrere s’amaguen emocions que convé conèixer.
La compra compulsiva resulta una manera de sentir-se bé a curt termini i evitar tenir sentiments negatius, derivats de l’ansietat i la depressió. Algunes persones desenvolupen addicció a les compres com una forma de tractar d’augmentar la seva autoestima. D’aquesta manera, la compulsió és comprar sense control ni pensar coses que no necessita.
Les compres d’articles innecessaris o superflus són un fenomen influït per la publicitat i el màrqueting, que creen al públic uns desitjos per ser satisfets. També hi ha el component de la comparació social i la necessitat de ser acceptat pel grup de referència.
Alguns dels senyals que et poden donar una pista que t’estàs descontrolant amb les compres són, evidentment, aquest impuls que es repeteix insistentment per comprar i que no s’alleugereix fins, justament, comprar.
Les grans empreses dominen a la perfecció les estratègies de persuasió i influència comercial. Et creen la urgència per la compra en fer-te creure que et trobes davant d’una oferta única de poder adquirir articles cobejats socialment a un preu reduït. I la venda online no fa més que fomentar-la.
Pautes per sortir del bucle comprador
– Reconeix la teva inclinació a comprar per sentir-te millor sense culpabilitzar-te. Estem exposats a nombroses influències a la societat consumista que exploten algunes de les nostres debilitats la satisfacció per adquirir alguna cosa que desitgem i està al nostre abast.
–Analitza les causes. Descobrir què antecedeix a les compres compulsives i quines conseqüències immediates produeix.
– Calcula les teves despeses. Revisa les teves despeses en els darrers dos o tres mesos, agrupa-les per categories (domiciliacions mensuals, alimentació, lleure, llar, etc.) i compara-les amb els ingressos, per veure el teu balanç entre ingressos i despeses.
– Planifica un pressupost. Fes una previsió econòmica per a les despeses del mes, incloses les bàsiques i obligades, però també als capricis. Ves portant el compte del que vagis comprant al mes.
– Comenta al teu cercle de confiança i proper les teves decisions en la teva economia mensual i a mig termini, per ajudar-te a mantenir el teu compromís.
– Compra en fred. Millor deixar la compra per caprici quan s’està alterat emocionalment. Pots posposar-la per al dia següent i compartir la decisió amb una persona de confiança.
– Si no te’n surts amb aquests consells, sol·licita ajut psicològic especialitzat.