En aquesta era pandèmica i digital, els grans líders del món escriuen un nou manual d’instruccions. Si ets el líder d’una organització, és molt possible que t’estiguis fent una sèrie de preguntes clau:
Què fa un líder en aquesta nova economia?
En gran part, tot queda reduït a les següents qüestions:
– Està creant grans equips?
– Compta amb els avanços de la ciència i la tecnologia dins el negoci?
– És capaç de veure “brots verds” a camps buits?
– Pot guiar un equip cap al canvi i l’èxit?
– Té poder per adaptar-se al canvi?
– Pot operar a diferents nivells simultàniament?
– Té la capacitat de generar confiança i una visió compartida als seus equips per fer que les coses succeeixin?
– Però… tants barrets caben en un mateix cap?
– O millor encara, com faig perquè em càpiguen?
A l’era digital que vivim, els líders de grans empreses s’han posat mans a l’obra i estan elaborant nous manuals d’instruccions. Un manual on es recullen nous enfocaments de lideratge amb major transparència, menys jerarquies, una clara orientació a la col·laboració o el resultat i per descomptat, una visió que inclogui resultats a curt i llarg termini. I una quasi obsessió per la innovació i el canvi.
Aquesta nova manera de liderar atrau una nova generació d’empleats. Empleats més creatius, autònoms, apoderats, deslocalitzats i compromesos amb el seu desenvolupament professional i personal més que amb la mateixa empresa. El “saber vendre l’empresa” en processos de selecció és una pràctica cada cop més obsoleta, avui es venen projectes professionals i qualitats de vida.
Aquests nous models de lideratge conviuen de manera harmoniosa amb aquelles “bones pràctiques” d’antics models encara vigents per a inspirar confiança, crear un sentit de comunitat i motivar a cada empleat a ser la millor versió d’ell mateix.
Per on començar?
Vivim uns moments en els quals es requereix que cada passa que donis dins l’empresa sigui efectiu, coherent amb els valors actuals i pugui sostenir-se en el temps. Per això és necessari que abans de mirar a l’exterior, miris dins i reconeguis quins són aquests patrons, com són aquells manuals d’instruccions que conviuen avui a la teva organització i dins teu, com exerceixes tu la funció de lideratge?
Abans d’intentar esbrinar en què consisteix aquest nou manual d’instruccions, has de conèixer els principis que es regeixen dins del manual de la teva pròpia organització.
I no. Això no és cap trampa per a vendre serveis de consultoria. Res més enllà de la realitat. Això simplement és una invitació que focalitzis la teva atenció en com gestiones la teva organització i el teu equip.
Per a descobrir-ho no necessites cap consultoria diagnòstica. El que necessites és que tant tu com les persones del teu equip reflexioneu aquestes tres preguntes:
– Quins comportaments i actituds es van considerar efectius en el passat, però ara es consideren perjudicials i per què?
– Retrocedeix 5 anys i pregunta’t: quin tipus de comportaments i actituds podrien haver passat desapercebuts fa cinc anys, però avui en dia, son clau per a ser un líder eficaç i competent? Per què?
– Quins comportaments o atributs de lideratge sempre s’han considerat crucials a la teva organització, continuen sent-ho avui i continuaran sent-ho en el futur? Per què?
Estem vivint el naixement d’un nou contracte emocional i social del treballador amb la seva empresa, les xifres de “la gran dimissió” als Estats Units són una mostra d’això. En aquest moment el nivell de tolerància a les incoherències organitzacionals està per terra. Per això és necessari que si lideres una empresa, reflexionis i si és necessari, també realitzis autocrítica.
Si vols transformar digitalment la teva empresa per a mantenir el seu avantatge competitiu, és necessari que reflexionis i reescriguis el manual d’instruccions
Molts responsables d’organitzacions i equips han ofert grans discursos sobre el canvi digital. Però pocs han sigut els que han abordat aquest canvi d’enfocament des d’una perspectiva personal.
És per això que t’invito que reflexionis sobre els següents punts:Segurament, si avui et preguntessin si consideres que l’ús d’eines digitals és necessari per alfuncionament i optimització del teu negoci, contestaries amb un contundent “sí”. Però aquest “sí”, tindria la mateixa contundència que si et pregunten per les “teves” habilitats digitals?
– Segurament, si avui et preguntessin si consideres que l’ús d’eines digitals és necessari per alfuncionament i optimització del teu negoci, contestaries amb un contundent “sí”. Però aquest “sí”, tindria la mateixa contundència que si et pregunten per les “teves” habilitats digitals?
– Consideres que els canvis que s’estan duent a terme als mercats, la societat i les empreses afecten la teva forma de treballar?
– Pots reconèixer en els teus comportaments habituals, algun que en el passat t’era útil, però és possible que en l’actualitat obstaculitzi el talent dels teus empleats?
Està clar que la digitalització està creant exigències reals per als líders i està obligant a realitzar canvis des de la base. No obstant això, perquè els canvis succeeixin i siguin efectius, el primer que ha de canviar la seva forma de treballar i pensar és el líder.
Com a líder d’una empresa o equip has d’estar preparat per a fer front a aquest canvi, que està ple d’incerteses i tensions culturals. Identificar i abordar aquests nous reptes només pot aconseguir-se mitjançant una reinterpretació del que suposa ser líder dins d’una organització. Si vols transformar digitalment la teva empresa per a mantenir el seu avantatge competitiu, és necessari que reflexionis i reescriguis el manual d’instruccions sobre: com és ser líder a la teva organització avui?