El retard en els pagaments que pateixen bona part de les empreses espanyoles influeix directament en la seva resposta sobre temes sostenibles. El compromís de les organitzacions amb la sostenibilitat en les seves partides pressupostàries, a vegades es veu minvat davant la falta de liquiditat provocada pels impagaments.
Es tracta d’una de les conclusions de l’Informe Europeu de Pagaments elaborat per Intrum, companyia líder en gestió d’impagaments. Per a 7 de cada 10 empreses espanyoles els resultats en matèria de sostenibilitat millorarien en la seva entitat si rebessin els seus pagaments a temps.
Així, els pagaments endarrerits estan obstaculitzant la millora del rendiment sostenible del teixit empresarial. Accions com reduir la petjada de carboni, limitar el consum energètic o gestionar eficientment els residus estan rebent una menor dotació pressupostària de les organitzacions arran de l’augment d’impagaments i la inestabilitat econòmica que això produeix en els comptes dels negocis, entre altres raons.
Dels 24 països enquestats per l’estudi d’Intrum, les companyies holandeses són les que menys es veuen influïdes per la seva situació financera a l’hora d’invertir en aspectes sostenibles (67%), mentre que les gregues són les més afectades (75%). Espanya se situa en línia amb països com França, Itàlia, Noruega, Àustria o Dinamarca.
La inversió en innovació, l’altra gran perjudicada pels impagaments
L’Informe Europeu de Pagaments d’Intrum també reflecteix que, malgrat que la transformació digital ha estat una de les principals mesures implantades per a afrontar la crisi de la Covid-19 per part de les empreses espanyoles, el nostre país encara es troba a la cua d’Europa en aquest sentit. Concretament, les pimes que han optat per donar un impuls a la seva presència digital, segons mostra l’estudi d’Intrum, ocupen el penúltim lloc, amb un 34%.
Aquesta escassa digitalització té el seu origen, entre altres coses, en l’augment dels impagaments. Concretament, el 71% de les empreses espanyoles assegura que, si rebés abans els pagaments de les factures pendents, invertiria més recursos a perseguir la innovació a través de la seva estratègia digital. Un percentatge 11 punts superior al nombre d’empreses espanyoles que realitzava aquesta mateixa afirmació fa un any (60%).
Xifres com aquestes subratllen la necessitat que, tant petites com grans organitzacions, es conscienciïn de la necessitat de protegir-se dels impagaments, posant en marxa mesures preventives com sol·licitar pagaments per endavant, l’assegurança creditícia o comptar amb una empresa de gestió d’impagaments que agilitzi la recuperació del deute.