És el gran protagonista dels últims dies: no parem de parlar del fred que fa, de com han baixat les temperatures i hem tret de l’armari les peces més abrigades que tenim i ens hem col·locat les samarretes i els leggins tèrmics, el capell, els guants i les millors bufandes. Però aquesta operació ona polar no pot deixar a un costat el cutis, que està al descobert, patint les baixes temperatures. Així que avui volem donar-te les claus per a respondre a la següent qüestió: com cuidar la pell del fred.
Contingut
Què li passa a la pell quan baixa el termòmetre?
La Dra. Pérez Sevilla, cirurgiana maxil·lofacial i experta en medicina estètica facial, adverteix dels perjudicis que pot tenir el fred en la nostra pell, sobretot quan ens exposem de manera successiva a temperatures gèlides, alguna cosa que afavoreix l’envelliment del cutis. En concret, amb el fred, “la pell tindrà menys irrigació“, adverteix Pérez Sevilla, la qual cosa provoca una alteració de la barrera hidrolipídica. En aquest context, les rojors, les descamacions i la picor es fan més presents i les malalties dermatològiques poden empitjorar. És fonamental consultar amb un especialista per a saber el millor tractament a realitzar en aquests casos.
Immaculada Pedrera, directora de Cosmeceutical Center, adverteix de l’afectació que pot tenir el fred en l’ADN cel·lular de la pell: «en generar una major fragilitat capil·lar (…) la pell estarà més apagada i menys elàstica», una situació que «retarda el cicle de la renovació cel·lular i augmenta la sensibilitat de la pell».
Però no només és una qüestió de les baixes temperatures; el vent i la calefacció també incrementen la sensació de pell seca i irritada, que es percep més en la zona dels llavis, el lateral del nas i les mans.
Què podem fer per cuidar la pell?
Després de saber que el fred no és un bon aliat per a la salut de la nostra pell, ara cal saber què podem fer per a cuidar el cutis durant aquesta ona polar. Les fórmules amb «textures riques, actius calmants, regeneradors, protectors i antiinflamatoris», com assenyala Joaquín Pinar, responsable a Espanya de Wherteimar, són molt bons aliats per a protegir la pell dels símptomes d’irritació i descamació.
Recordem que és important no només afrontar els efectes del fred sinó també de l’abús de la calefacció, i que les pells sensibles són menys tolerants als seus efectes. D’aquesta manera, la picor, les descamacions, l’enrogiment i l’aspror es poden multiplicar.
El duo clau: neteja i hidratació
És important mantenir una rutina diària de neteja, amb sabons adequats i sense excedir-nos en l’exfoliació. Assegura, també, una correcta i intensa hidratació, tant al matí com a la nit, amb productes adequats a la nostra pell. És important tenir en compte la sequedat que provoca l’ús excessiu de la calefacció i el contrast brusc de temperatures d’interiors i exteriors.
Bona alimentació i estabilitat emocional
Els hàbits alimentaris i l’estil de vida també influeixen en la condició de la pell, per això és important una ajuda micronutricional amb suplements tipus: oli d’onagre, zinc i Omega 3. És fonamental per a garantir la salut per dins i per fora beure dos litres d’aigua al dia. D’altra banda, tenir fatiga i patir estrès pot manifestar-se en la pell en forma de reaccions.
Protegeix la pell de la radiació solar
Encara que no hi hagi sol i faci fred és fonamental emprar un fotoprotector d’ampli espectre i reaplicar cada dues hores, per a protegir el cutis de la radiació, sobretot en les hores centrals del dia i si l’exposició és prolongada. És especialment essencial apostar per la fotoprotecció quan esquiem a la neu per la intensitat de la radiació, la relació entre la latitud (la distància del nostre punt amb el meridià) i l’altitud (és a dir, l’altura). Així, els raigs ultraviolats guanyen incidència a mesura que guanyem altura, en concret, cada 300 metres augmenten un 4% els nivells de radiació solar. A més, la neu reflecteix el 85% dels raigs ultraviolats, multiplicant exponencialment la seva incidència en la dermis. A més, les baixes temperatures provoquen la deshidratació cutània, un aspecte que tendeixen a empitjorar les ratxes de vent, com assenyala Isdin.
Cuida els ulls sensibles al fred
La Dra. Pérez Sevilla explica que, amb el fred, és molt fàcil que els ulls més sensibles llagrimegin, la qual cosa provoca que el contorn d’ulls es ressequi. Per a tractar la zona, l’especialista recomana un contorn d’ulls amb textura de vaselina, que fins i tot es pot col·locar en la comissura de l’ull. També pot ser de gran ajuda els col·liris protectors amb àcid hialurònic.
Acarona els llavis
Els factors externs de l’hivern, com el fred, la sequedat, el vent i els canvis bruscos entre l’interior i l’exterior fan que els llavis pateixin. Això provoca que envelleixin més ràpidament. La pell dels llavis és molt més delicada i fina que la de la resta de la cara, no té melanina i, està més exposada als raigs solars.
Què necessiten els llavis? Garantir la seva hidratació amb cacau o vaselina i protegir-los de la radiació solar amb un fotoprotector per a la zona. I, per a reforçar la cura, existeixen màscares labials per a oferir una hidratació extra a la nit.