La 5a edició del BCN Film Fest, Festival Internacional de Cinema de Barcelona Sant Jordi, desafiarà la COVID i esdevindrà un dels primers festivals físics d’enguany. S’aconseguirà a través d’un seguit de projeccions que tindran lloc bàsicament en els cinemes Verdi entre els dies 15 i 23 d’abril. El festival ha anunciat la presència a Barcelona de dues icones del cinema actual com Johnny Depp o Isabelle Huppert, conformant un cartell senzillament irresistible. Un festival marcat per una ampla i rica selecció d’estrenes internacionals, espanyoles i catalanes que sovint agafen com a punt de partida la història, les biografies o les adaptacions d’obres literàries.
Contingut
Al BCN Film Fest hi assisteix la crème de la crème
Un dels plats forts de la present edició serà, sense dubte, la pel·lícula inaugural ‘Una joven prometedora’, el llargmetratge de debut de la directora Emereld Fennell que ha estat nominat a cinc Oscars i que acaba de guanyar com a millor pel·lícula i millor guió original en els premis BAFTA del cinema britànic. Un film amb una protagonista d’excepció, Carey Mulligan, nominada a l’Oscar com a millor actriu principal, en el paper de noia astuta i intel·ligent, amb un futur prometedor, però que ha de portar una doble vida durant la nit.
Una competició d’altura
Dins de la Secció Oficial es podrà veure la coproducció internacional ‘El fotógrafo de Minimata’ d’Andrew Levitas on Johnny Deep dona vida al fotoperiodista W. Eugene Smith. El presonatge, després dels seus reportatges a la II G. M. es faria famós pel seu treball de denúncia als anys 70 a la revista Life sobre la contaminació per mercuri a la localitat japonesa de Minimata. També tindrem el film italià ‘Il Cattivo poeta’ de Gianluca Jodice sobre l’escriptor i poeta Gabriele d’Annunzio, interpretat per Sergio Castellito, vigilat l’any 1936 pel règim feixista de Mussolini perquè no posi en perill l’acord amb l’Alemanya nazi.
La història i la literatura torna a ser l’eix dramàtica amb el film nord-americà ‘Last Call’ d’Steven Bernstein. John Malkovich dona vida al poeta gal·lès Dylan Thomas en el seu viatge als Estats Units l’any 1953, els seus últims dies de vida. Hi ha una cinta dominicana, ‘Hotel Coppelia’ de José María Cabral, que retrata un grup de prostitutes que viuen un cop d’estat revolucionari als anys 60, una oportunitat de canviar la seva vida, però tot sembla torçar-se amb la intervenció nord-americana posterior.
D’entre les diverses propostes de cinema espanyol i català destaca ‘Solo una vez’ de Guillermo Ríos Bordón. Es tracta d’una adaptació de l’obra teatral homònima de Marta Buchaca sobre la violència de gènere, amb una psicòloga del servei de dones maltractades, interpretada per Ariadna Gil, assetjada pel marit d’una de les seves pacients.
‘Mamá María’ de Jean-Paul Salomé, basada en la novel·la “La madrina” de Hannelore Cayre, amb una Isabelle Huppert com a intèrpret francoàrab de la policia judicial que treballa pel departament d’estupefaents i que acabarà esdevenint una narcotraficant, coneguda amb el sobrenom de ‘Mamá María’ pels seus companys policies.
I noves adaptacions cinematogràfiques de llibres com ‘El pequeño país’ d’Eric Barbier. Adaptació de la novel·la autobiogràfica de l’escriptor i cantant Gaël Faye. Es tracta de tot un fenomen editorial a França sobre els paradisos perduts de la infància, en aquest cas, la pau truncada a Ruanda quan esclata la Guerra Civil.
Molt més fora de competició
També cal destacar la projecció de ‘La mujer del espía’ del japonès Kiyoshi Kurosawa, thriller que va guanyar el premi a millor director al Festival de Venècia, ambientat en les vigílies de l’esclat de la II G. M.
També fora de competició tindrem el drama romàntic ambientat en la Irlanda rural ‘Una canción irlandesa’ del director de ‘La duda’, John Patrick Shanley, adaptant aquí una altre vagada una obra pròpia, ‘Outside Mullingar’. Aquesta pel·lícula ité un extens repartiment encapçalat per Emily Blunt, Christopher Walken o Jamie Dornan.
D’altra banda, la pel·lícula de cloenda serà ‘Entre rosas’ de Pierre Pinaud, una comèdia melodramàtica protagonitzada per tota una dama del cinema francès, Catherine Frot.
El Premi d’Honor s’entregarà a Isona Passola
Un dels actes destacats del certamen barceloní la concessió del seu Premi d’Honor a Isona Passola, productora i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, un guardó que li serà atorgat pel cineasta Agustí Villaronga.
El festival desplegarà altres seccions com ‘Cinema amb Gràcia’ o ‘Zona oberta’, la qual recupera clàssics de Satyajit Ray o Jean Cocteau i cintes icòniques modernes com ‘Valhalla Rising’ de Nicolas Winding Refn. A més, tenim la secció ‘Art al cinema’, cinema asiàtic o la celebració del centenari de ‘El chico’ de Charles Chaplin.