Contingut
Barcelona és una ciutat amb històries que no se solen veure.
Avui us explicarem una que passa desapercebuda tot i que cada dia la trepitgem. Tenen aproximadament 2.000 anys i segueixen sent inadvertides: les clavegueres. Carme Miró, responsable del Plan Barcino, explica que la ciutat des de l’època dels romans hi havia ja un sistema de clavegueres complex. A més, detalla que gràcies a les llavors de raïm que s’han trobat recentment s’ha pogut confirmar que Barcelona tenia una producció de vi a destacar.
Les restes de rata cuinada, datades a l’època medieval, que també han trobat permet conjecturar que la pesta no es va propagar només per mossegades dels animals sinó perquè aquests formaven part de la dieta dels ciutadans d’aquell moment, d’aquesta manera l’infecció era molt més directa.
Tot el conjunt de clavegueram, que en l’actualitat suma 1.620 kilòmetres, no només parla del present de la ciutat sinó que també del passat de la mateixa. Està sent una font d’informació molt enriquidora per historiadors i arqueòlegs. Després de tants anys d’antiguitat alguns trams encara segueixen sent utilitzats.
El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, en conjunt amb la Universitat de Barcelona, està dedicat a un projecte que estudia la transformació històrica del paisatge actual de la planícia de Barcelona, fen èmfasis als canvis del medi ambient. Això significa, que es busca conèixer no només l’alimentació que solien tenir sinó que també els recursos hídrics i naturals que utilitzaven així com l’entorn vegetal que el que vivien.
La xarxa que trobem sota els nostres peus aporta dades sobre alimentació, paisatge, cultius o malalties.
El clavegueram, i especialment totes les clavegueres que anaven a la fosa que rodejaven la ciutat, és una clau molt important en el projecte que estan realitzant, ja que aquestes són dipòsits de pol·len i d’altres restes orgàniques.