El pla estratègic Metropolità de Barcelona treballa per tal d’adelantar-se a les necessitats i reptes de cara al futur de la ciutat, partint principalment que Barcelona ha de tenir una escala metropolitana. “No estem acostumats a pensar en àmbit metropolità, però és en aquesta escala on es manifesten molt les desigualtats i en la que globalment i internacionalment som reconeguts”, explica Oriol Estela, coordinador general del PEMB.
El futur de Barcelona per al 2030 i més enllà ja hi treballen experts de les institucions, les universitats i grups de recerca per a solucionar àmbits importants com són l’habitatge, l’espai públic, la gent gran o l’alimentació.
En destaquem quatre cròniques que estudien i exploren el que s’anomena la línea estratègica de Barcelona 2030.
Contingut
Reconstrucció de pisos en lloc de construir de nou
Si parlem d’habitatge la professora de projectes arquitectònics Magda Marià ens explica i defensa que hem de mirar l’arquitectura i la ciutat des de la perspectiva del re aprofitament, a part UPC també aposta per parar de construir edificis de nova planta i d’ocupar sòl lliure. S’ha de dir que ja s’ha fet algun projecte com és Atles un aprofitament arquitectònic en que s’han documentat més de 1400 edificis que han canviat d’ús.
Smart city al servei de tothom
Amb aquests temps d’innovació i que tot està vinculat amb les noves tecnologies el programa de ciutat intel·ligent de l’ajuntament de Barcelona aposta per d’implantació del 5G als carrers de la ciutat, una xarxa d’Ateneus de Fabricació, el Centre d’Innovació Urbana a Ca l’Alier o aplicacions específiques per a la gent gran. El programa Vincles BCN és l’estrella del servei social que pot fer de la tecnologia, crear comunitat entre persones que viuen soles.
Fer de l’alimentació una política pública
A part també s’ha parlat de com fer per què els aliments frescos i de bona qualitat siguin accessibles per a tothom, intentant frenar la reducció del parc agrari metropolità amb polítiques incentivadores. Per poder donar paraula a tot això s’ha escrit la Carta Alimentària Metropolitana, per fer més sostenible el sistema alimentari. Apostant per d’innovació d’iniciatives pioneres a Catalunya com és un supermercat cooperatiu o bé simplement recollint dades d’hàbits de consum alimentari per a conèixer i estudiar el ciutadà.
El perill de gentifricació verda
De cara al 2030 s’ha previst guanyar un metre quadrat per habitant de natura urbana, ara mateix Barcelona compte amb un total de 90 parcs que acupen tant sols 27km2 i es voldria incrementar a 44 noves hectàrees. S’ha d’anar en compte sinó s’implanta bé ja que pot crear especulació immobiliària en zones urbanes sense vida veïnal. Un exemple on ha patit aquest tipus de problemes és el cas del Parc Central del Poblenou però en canvi un bon exemple és el Parc Central de Nou Barris.