Estadísticament, a la costa de Barcelona hi ha 265 dies l’any sense onades. Sense onades prou fortes com per practicar el surf, almenys. Queden pocs dies, doncs, però suficients per alimentar diverses generacions de surfistes autòctons, surfistes acostumats a l’espera, la desesperació i la frustració, però també a l’emoció, la perseverança i l’humor.
“265 dies sense onades“ que s’emet aquest vespre al programa “Sense Ficció” de TV3, mostra com l’evolució del surf ha anat en paral·lel al desenvolupament socioeconòmic de Barcelona i les poblacions properes des dels anys 60 fins avui. Entre els seus protagonistes, apassionats i intrèpids, descobrim els pioners que es van atrevir a trencar mites, i també les noves generacions que viuen el surf d’una manera del tot diferent.
Fidels seguidors que saben esperar
Catalunya té ja una comunitat surfista internacionalment reconeguda. Malgrat tractar-se d’una costa habitualment calmada i tranquil·la, Barcelona és la ciutat europea que més neoprens ven l’any. El surfista mediterrani s’adapta a les condicions d’un mar canviant, a unes prediccions meteorològiques de desenllaç imprevisible i a llargs dies d’espera. L’espera és el leitmotiv del documental: com mantenem encesa la flama quan no hi ha onades? Si el que agrada és lliscar, es pot compensar a base de skate o snow?
El fil conductor d’aquest documental és la història del surf a Catalunya, explicada a través dels personatges que han estat partícips d’una trajectòria ja històrica, un fil que permet abordar la massificació, el localisme, la sostenibilitat i l’amenaça del canvi climàtic.
Mostrant els protagonistes
Més que una surfmovie, “265 dies sense onades” és una pel·lícula positiva a través de la qual es coneixen personatges captivadors carregats de secrets, records o anècdotes i, sobretot, acostumats a esperar.
A esperar aquests cent dies, d’agenda imprevisible, en què sí que arriben les onades. Personatges com el sabadellenc Abel Marsal, fundador de l’Escola Catalana de Surf, o Sören Manzoni, pioner i referència barcelonina i internacional. O Sergi Galanó, natural del Masnou, fabricant de planxes artesanals 100% ecològiques, o Pilar Páramo, amb una invencible connexió amb el mar. També el pioner Evan Illas, o Felip Verger, Esteban Roses, editor durant 10 anys de Surftime, Alex Knofler o Patrick Shinnerling.
Bet Estibalez, Jan Bein, Agustín Sánchez Arcilla, Paco Escolà, Ona Galanó i Marc Durà completen la llista d’entrevistats, tots tenen una o més connexions personals amb el món del surf barceloní i català.
Dirigit per Julie Gómez, “265 dies sense onades” ens acosta la història del surf a Catalunya amb un plantejament personal i emotiu, i amb imatges de gran bellesa.