El primer avió que vola amb energia solar està a punt de veure la llum. SEGULA Technologies, grup global d’enginyeria, acaba d’anunciar la seva incorporació al projecte SolarStratos com partner científic i tècnic. S’uneixen per a contribuir en l’objectiu comú d’impulsar el desenvolupament de l’aviació elèctrica i solar, fomentant l’ús de les energies renovables.
Contingut
L’avió biplaça es desplaçarà únicament amb energia solar fins l’estratosfera
Iniciat en 2015 per l’explorador suís Raphaël Domjan, el projecte SolarStratos està treballant en un avió experimental biplaça, alimentat únicament per energia solar. Es pretén aconseguir arribar a volar en l’estratosfera, a una altitud d’entre 12 i 50 quilòmetres d’altura. L’avió, de 24,8 metres d’envergadura, funciona amb les cèl·lules fotovoltaiques que cobreixen les seves ales i li permeten carregar les bateries d’ions de liti del seu motor elèctric.
Després de nombrosos vols de prova, l’objectiu ara és pujar cada vegada més alt, apuntant en última instància a l’estratosfera, l’objectiu final del projecte. El primer vol estratosfèric d’aquest avió elèctric, 100% solar i ‘0 emissions’, serà un desafiament tant tècnic com humà. L’expedició durarà aproximadament 6 hores durant les quals l’avió i el pilot estaran subjectes a temperatures exteriors extremes de fins a -70 °C, així com a intensa radiació solar.
Actualment s’està reforçant l’optimització tèrmica de la cabina amb el proposit de realitzar el primer vol el 2022
Per a fer possible aquesta gesta, SEGULA Technologies treballa actualment en l’optimització tèrmica de la cabina, que garanteixi la comoditat i seguretat del pilot. Aprofitant el seu coneixement i experiència en simulació digital en el sector de l’automoció, la companyia treballarà en l’enginyeria tèrmica, elèctrica i mecànica d’aquest projecte d’aviació solar. Això implica, per exemple, crear un model de simulació de l’entorn tèrmic de la cabina sotmesa a les condicions estratosfèriques extremes. Així com avaluar l’estat fisiològic tèrmic del pilot. També desenvolupar una simulació digital que reprodueixi la sensació tèrmica del pilot i identificar les possibilitats de recuperació de calor en l’aeronau, entre moltes altres necessitats.
“Per a fer front a temperatures tan extremes, el confort tèrmic del pilot és fonamental”, confirma Raphaël Domjan, fundador i pilot de SolarStratos. “La reconeguda experiència de SEGULA Technologies en enginyeria tèrmica i simulació digital juga un paper important en aquest ambiciós projecte, i ens proporcionarà solucions innovadores que aconseguiran que puguem continuar avançant en la nostra aventura”.
“El projecte SolarStratos és una aventura increïble, liderada per un equip compromès, atrevit i molt rigorós, i estem molt orgullosos de formar part d’ella. Esperem que el seu èxit demostri l’extraordinari potencial de l’energia solar i elèctrica, aconseguint contribuir en el desenvolupament d’una aviació sostenible i amigable amb el medi ambient”, explica Jean-Luc Baraffe, Director de Recerca i Innovació de SEGULA Technologies.
El primer vol estratosfèric de SolarStratos està previst a partir de 2022.