La setmana passada, la líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi va sorprendre tothom quan va anunciar que deixava la política tot dient que “no puc més, no tinc energia per seguir”. Ella és un bon exemple d’una persona amb situació d’estrès continuat dins d’un entorn laboral altament exigent que ha dit prou al seu estat d’esgotament mental, emocional i físic.
La síndrome del treballador cremat o burnout apareix com a resultat d’unes exigències que superen les nostres capacitats per a fer-hi front. Es refereix a la cronificació de l’estrès laboral o d’altres situacions personals que sobrepassen a la persona i que la poden portar a patir malalties mentals o físiques.
Quan s’està cremat, és l’últim pas abans d’arribar a emmalaltir. És el darrer avís que el cos ens dona per evitar conseqüències pitjors en la nostra salut. En aquests casos, el més valent és saber parar per a poder-se carregar de noves energies.
El burn out està molt relacionat amb la nostra vida laboral, però també es dóna en situacions personals complicades que ens provoquen estrès, com un divorci, la cura d’un familiar per incapacitació o la mort d’algú proper. Els estils de vida estressants amb agendes superocupades també provoquen aquest síndrome, que es multiplica si es té una personalitat molt perfeccionista.
Símptomes evidents de burn out
El cos sempre avisa; si creus que estàs en risc “cremar-te”, estigues atent a aquestes senyals:
1. Esgotament físic i mental
– Sentir fatiga crònica
– Augment o pèrdua de pes
– Pèrdua de gana
– Dolors musculars
– Insomni
– Ansietat
– Depressió
2. Cinisme o actitud d’indiferència
– Desmotivació
– Irritabilitat
– Tracte dur amb la gent
3. Baixada de la productivitat i sentiment de frustració.
Més acusat en persones perfeccionistes
Què pots fer?
Si sents que estàs arribant a un punt en què ja no pots més, has de donar un pas enrere:
– Aturat per descansar, desconnectar i tornar a aconseguir l’equilibri emocional
– Sigues conscient que tots podem patir una situació com aquesta i de la teva vulnerabilitat.
– Comparteix. En una societat on es sobre valora el prestigi social, poder dir “no estic bé” és un acte valent que t’alliberarà de pressió i sortiran persones que et voldran fer costat.
– Busca activitats que t’ajudin a generar endorfines per contrarestar l’estat d’estrès.
– Plantejat si necessites ajuda d’un professional. Et podrà ajudar a veure més clar les teves prioritats com a persona.