Han arribat les vacances d’estiu per a més d’un milió i mig d’infants catalans, i amb ellesels pares tenen el mateix dubte de cada any: i ara què fem amb els nens? Moltes famílies opten per apuntar els fills als casals d’estiu. D’altres van a fer unes colònies esportives al mig de la natura o aprofiten el temps de descans per millorar el seu anglès. El ventall d’ofertes és ampli per deixar de banda els llibres de l’escola, l’estudi i la rutina.
Però i les seves famílies? Com viuen aquestes setmanes abans de marxar de vacances? Social.cat s’ha posat en contacte amb diferents famílies catalanes per saber com afronten aquests dies, i la majoria assegura que els hi comporta un gran esforç organitzar les setmanes posteriors a la fi del curs escolar. Malgrat que cada vegada hi ha més llocs on deixar els fills en aquest període, no tots estan a l’abast de tothom ja que en moltes ocasions els preus dels casals o de les colònies són excessivament elevats. El problema per a moltes famílies és encaixar tot l’oci de l’estiu dels infants amb la jornada laboral dels pares. Això implica apuntar els fills als casals que organitzen les mateixes escoles on estudien, i durant les mateixes hores que fan durant el curs escolar.
No obstant, existeix un nombre significatiu de famílies que no poden apuntar els seus fills a aquest tipus d’activitats per l’alt cost econòmic que comporta. Encara que molts ajuntaments i diputacions ofereixen beques per ajudar a les famílies a pagar aquestes activitats, la realitat és que són insuficients en molts casos. Moltes han d’acudir als avis o cangurs per no deixar els nens sols a casa, la qual cosa posa de manifest la discriminació que pateixen les famílies amb menys recursos econòmics durant la jornada estiuenca.
Algunes d’aquestes famílies demanen que es destini el mateix esforç que s’ha destinat en la lluita per la igualtat d’oportunitats a l’escola pública, a la igualtat de recursos per aquestes activitats addicionals.