L’Ajuntament de Barcelona donarà nom de dona, durant el mes de març, a 16 carrers i places de la ciutat. El canvi de nom, acordada per la Comissió del Nomenclàtor de la ciutat, es farà durant els dies previs i posteriors a la celebració el dia 8 del Dia Internacional de la Dona.
En acabar el 2022, del total de 4.704 vials a Barcelona, 392 carrers, places i jardins públics tenien nom de dona, el que representa un només el 8,3% de les vies públiques, enfront dels 1.666 amb noms masculins, que són el 35,4 %.
A l’inici del govern municipal actual, el percentatge de carrers amb identitat femenina era del 6,1%. El mandat actual, amb Ada Colau al cap, ha apostat per “compensar l’històric oblit de les dones al mapa de la ciutat”.
Aquest mes de març, els districtes de la ciutat descobriran noves plaques amb noms de dona a tres carrers, dos interiors de poma de l’Eixample, nou places, un jardí i un passatge.
Nous carrers inaugurats
Aquest cap de setmana ja s’han inaugurat tres espais públics, dedicats a dones que van ser activistes en el món laboral i veïnal i en la recuperació de la memòria històrica.
Així, al barri de la Sagrada Família s’hi ha fet l’acte de descoberta de la placa amb què es bateja amb el nom de Jardins de les Treballadores de la Numax l’interior d’illa de l’Eixample on havia estat situat l’antic cinema Niza, entre els carrers Rosselló, Sicília i Sardenya i la plaça de la Sagrada Família. A l’acte hi van assistit algunes de les dones que treballaven a l’antiga fàbrica Numax de Barcelona i que es van convertir en protagonistes d’un moment clau de la lluita obrera.
També s’ha inaugurat una plaça al barri del Poble-sec, al carrer Nou de la Rambla, que ara recorda Valerie Powles, una mestra i activista anglesa, anarquista, que va lluitar molt intensament perquè no es perdés la memòria històrica i el patrimoni.
I a Sant Andreu s’hi ha inaugurat la plaça dedicada a Francesca Vergés i Escofet, activista republicana i catalanista arrelada al barri de Sant Andreu de Palomar.
Algunes de les dones a les que es donarà noms als carrers seran l’editora Carme Balcells, a Sant Martí; la poeta i artista plàstica Felícia Fuster Viladecans, i la primera dona afusellada pel franquisme al Camp de la Bota, Carme Claramunt Barot, a Les Corts.